Η Canon παρουσίασε το πρωτότυπο ενός αισθητήρα που προσφέρει ανάλυση 250 mpixel και μπορεί να τραβά εικόνες ανάλυσης 19.580X12.600 εικονοστοιχεία -και αυτό σημαίνει ότι «μπορεί να διακρίνει τα γράμματα σε ένα αεροπλάνο που πετά σε απόσταση 18 χιλιομέτρων».

Τρομερό εργαλειο

Η δοκιμή με το αεροπλάνο, στην οποία χρησιμοποιήθηκε οπτικό και ψηφιακό ζουμ, πραγματοποιήθηκε με το πρωτότυπο μιας ογκώδους κάμερας που περιείχε το νέο αισθητήρα και φακό SLR. Ο νέος αισθητήρας CMOS δεν πρόκειται πάντως να φτάσει σύντομα σε καταναλωτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της Canon, προορίζεται για «εξειδικευμένα εργαλεία παρακολούθησης και πρόληψης εγκλήματος, όργανα μέτρησης εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης και άλλα είδη βιομηχανικού εξοπλισμού».

Σήμερα, αναφέρει το Ars Technica, η κάμερα DSLR με τη μεγαλύτερη ανάλυση συναντάται στα μοντέλα 5DS και 5DS R της Canon με ανάλυση 50,6 mpixel. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αισθητήρας CMOS στον οποίο βασίζονται είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον νέο. Ένα βασικό πρόβλημα που χρειάστηκε να λύσει η εταιρεία είναι ο ρυθμός μεταφοράς των δεδομένων από τον αισθητήρα στη μνήμη της κάμερας. Η ταχύτητα αυξήθηκε στα 1,25 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία ανά δευτερόλεπτο, κάτι που επιτρέπει την καταγραφή πέντε εικόνων των 250 mpixel ανά δευτερόλεπτο.

Όμως καμία σημερινή κάρτα αποθήκευσης φωτογραφιών δεν πλησιάζει αυτήν την ταχύτητα. Σήμερα, η ισχυρότερη κάμερα του κόσμου είναι πιθανότατα η Dark Energy Camera, ένα σύστημα σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου που έχει εγκατασταθεί σε τηλεσκόπιο 4 μέτρων στη Χιλή και προσφέρει ανάλυση 570 mpixel. Το ρεκόρ θα καταρριφθεί και πάλι σε μερικά χρόνια. Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες, μια κάμερα που θα χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικό τηλεσκόπιο στη Χιλή θα φτάνει τα 3,2 gigapixel.