Ερευνητές στη Βρετανία υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα πολλών ιών ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την δημιουργία μιας νέας γενιάς αντιϊκών φαρμάκων.

Το γονίδιο «κριτής»

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Welcome Trust Sanger που ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι ιοί (από αυτόν της γρίπης μέχρι τον Εμπολα) επιτίθενται στα ανθρώπινα κύτταρα και καταφέρνουν να διεισδύσουν μέσα σε αυτά διαπερνώντας την προστατευτική εξωτερική τους μεμβράνη. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ανθρώπινο γονίδιο (το IFTM3) που παίζει κεντρικό ρόλο στο αν ένας ιός θα καταφέρει ή όχι να διεισδύσει μέσα σε ένα κύτταρο.

Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια να «μπλοκαριστεί» μια λοίμωξη στα αρχικά της στάδια πριν εξελιχθεί και γίνει επικίνδυνη. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αντιϊκών φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν με την ίδια αποτελεσματικότητα επικίνδυνους ιούς όπως το κάνουν διάφορα αντιβιοτικά φάρμακα για επικίνδυνα βακτήρια.