Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προσφύγων και μεταναστών αλλά και συγκρούσεις επεφύλασε το ξεκίνημα της εβδομάδας στη Μυτιλήνη.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες πργαματοποίησαν πορεία από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ προς το λιμάνι της πόλης όπου και ενώθηκαν με χιλιάδες άλλους. Όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφέρειας, κατέλαβαν την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και έχουν κόψει την πόλη στη μέση, διεκδικώντας την

Ισχυρή αστυνομική δύναμη που συνόδευε το πλήθος έχει παραταχθεί στην είσοδο της οδού Ερμού εμποδίζοντας τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να φτάσει στην κεντρική αγορά της πόλης. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό δεν αποκλείονται λεηλασίες.

Στο μεταξύ από το πρωί έχουν εκδηλωθεί φωτιές κατά μήκος του δρόμου, από τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ μέχρι την πόλη, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στο δασικό αλσύλλιο Τσαμάκια. Πηγές της Πυροσβεστικής υπηρεσίας μιλούν για φωτιές αντιπερισπασμού που ανάβουν μετανάστες κινούμενοι προς το λιμάνι.

Αργά το απόγευμα, ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών παρεμπόδιζε την είσοδο στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης όπου θα συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ύστερα από παρέμβαση των ΜΑΤ απομακρύνθηκαν.

Αίτημα για βοήθεια από Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής

Εν τω μεταξύ η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής σε ανακοίνωση της σημειώνει ότι «δεδομένης της υπερβολικής διόγκωσης των μικτών μεταναστευτικών ροών και της απορρέουσας από αυτήν κατάστασης που διαμορφώνεται με την είσοδο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών καθημερινά στα ανατολικά σύνορα της χώρας υπέβαλε αίτημα ώστε να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και ακολούθως να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς ΥΠΥ για τη διαχείριση της αναφερόμενης έκρυθμης κατάστασης».

Aναφέρει ακόμη ότι: «Στο εν λόγω αίτημα καταγράφονται αναλυτικά οι εκτιμώμενες ανάγκες σε ιατρικά και φαρμακευτικά αναλώσιμα, εξοπλισμό χώρων διαβίωσης κι εργασίας, είδη ιματισμού και προσωπικό. Η ικανοποίηση του αναφερόμενου αιτήματος αναμένεται να αποτελέσει μία κρίσιμης σημασίας συνδρομή στο έργο της ΥΠΥ που κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.»