Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θαλάσσια μεταφορά και φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών απηύθυνε τη Δευτέρα προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ζώη, έχει πλέον καταστεί σαφές ότι συντρέχει έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί στις θαλάσσιες πύλες εισόδου της χώρας, και ιδίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω της αιφνίδιας και μαζικής εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να είναι με σκοπό τη σίτιση, διαμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε λιμάνια της ηπειρωτικής Επικράτειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός ζητά από τον ΣΕΕΝ να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών η διαδικασία διαθεσιμότητας τουλάχιστον δύο πλοίων μαζικής μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και να του γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματά της, ώστε αμέσως να καταστεί δυνατή η υλοποίηση τής εν λόγω μεταφοράς, όποτε η ακτοπλοϊκή σύνδεση δεν κρίνεται κατά περίπτωση επαρκής.