Ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε «ασταθή κατάσταση» μετά το τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στις ελληνικές ακτές ζήτησε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Reuters.

Ειδικότερα, το υπουργείο ζήτησε από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης να παράσχει στη χώρα προσωπικό, ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό.

«Η Υπηρεσία Πρώτης Ανταπόκρισης ζήτησε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής να διαχειριστεί μια ασταθή κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος θα είναι κρίσιμη βοήθεια στο έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Ανταπόκρισης, το οποίο, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι εξαιρετικά δύσκολο», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ συντονίζει τις προσπάθειες για την ανθρωπιστική βοήθεια, της διοχέτευσή της και την αποστολή ειδικών ομάδων με εξοπλισμό στις πληγείσες περιοχές. Έχει και στο παρελθόν βοηθήσει την Ελλάδα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος έχουν ήδη υποσχεθεί στην Αθήνα 33 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.