Τον σοβαρό κίνδυνο «χωρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανατολή και δύση» εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης βλέπει πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Πεπεισμένος πως μόνο η εξεύρεση ενός «κοινού παρονομαστή» μπορεί να είναι μία κάποια διέξοδος, ο Τουσκ υποστήριξε την Πέμπτη ότι αυτός είναι η δίκαιη κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Συγχωρήστε μου την απλούστευση, αλλά είναι σαν να υπάρχει ένας χωρισμός μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ΕΕ», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των ευρωπαίων πρεσβευτών, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«Κάποια κράτη μέλη σκέφτονται μόνο πώς να εξαλείψουν το κύμα των μεταναστών, κάτι που συμβολίζεται από τον αμφιλεγόμενο φράχτη στην Ουγγαρία, ενώ άλλα επιθυμούν περισσότερη αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενα αυτό που αποκαλούμε αναγκαστικές ποσοστώσεις στην υποδοχή των μεταναστών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τον Μάιο η Επιτροπή είχε προτείνει την κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων. Παρόλα αυτά τα κράτη μέλη είχαν απορρίψει την πρόταση αυτή. Μέχρι στιγμής περίπου 33.000 μετανάστες έχουν κατανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Κοινό μέτωπο Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας

«Ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση» και «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» σε όλη την ΕΕ παρά τις σθεναρές αντιδράσεις άλλων κρατών-μελών – κυρίως στα Ανατολικά – ζητούν από κοινού η Γαλλία, η Γερμανία και Ιταλία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Λορέν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, και της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι υπέγραψαν κοινή δήλωση που απέστειλαν στις Βρυξέλλες καλώντας για συντονισμένα μέτρα των «28» και, ουσιαστικά, για προβλέψεις που θα ανακατανέμουν τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην ευρωπαϊκή επικράτεια σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.

Καλούν ανοικτά σε επανεξέταση του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως «έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα οι ελλείψεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για το άσυλο, που συστάθηκαν 25 χρόνια πριν» και «πρέπει να αναθεωρηθούν».

Σε ξεχωριστά επίπεδα, η μεν Γερμανία κατηγόρησε ευθέως κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες μέσω του συστήματος των ποσοστώσεων. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε επίσης να περιληφθούν μέτρα για το προσφυγικό σε πακέτο αναθεώρησης του Συντάγματος που εξετάζει το Βερολίνο. Σε αυτά ανέφερε, μιλώντας στην Zeit, πως θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της παροχής βοήθειας (με απευθείας μεταφορά κονδυλίων στις τοπικές κοινότητες), η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, αλλά και νέοι κανονισμοί για τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

Η Γαλλία από την πλευρά της, μέσω του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, καλεί σε άμεση ευρωπαϊκή κινητοποίηση. «Είχε όνομα: Αϊλάν Κούρντι. Επείγουσα μία ευρωπαϊκή κινητοποίηση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός αναδημοσιεύοντας τη φωτογραφία του τούρκου αστυνομικού που μεταφέρει στην αγκαλιά του το νεκρό παιδί.

Παράλληλα, την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν κάλεσε, με άρθρο του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, τη δημιουργία ευρωπαϊκής Αρχής για τους Πρόσφυγες με πιο επείγοντα στόχο τον συντονισμό των διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα εκάστοτε κράτη μέλη στη διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Η Ουγγαρία επιμένει στη σκληρή στάση

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ωστόσο επιμένει στη σκληρή στάση του στο προσφυγικό. Λίγο προτού συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες, ο Ορμπάν επιχείρησε να υπερασπιστεί τόσο την κατασκευή του «αντιμεταναστευτικού φράχτη» όσο και την αντιμετώπιση των ουγγρικών Αρχών στους χιλιάδες πρόσφυγες στον σταθμό της Βουδαπέστης υποστηρίζοντας ότι επί της ουσίας υπερασπίζεται τη «χριστιανικότητα της Ευρώπης απέναντι στη μουσουλμανική εισροή».

Απαντώντας στους επικριτές του, ο Ορμπάν πέρασε στην αντεπίθεση την Πέμπτη με άρθρο του στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όποιος έχει «πνιγεί» δεν μπορεί να δεχθεί κανέναν» γράφει ο ούγγρος πρωθυπουργός, λέγοντας πως «είναι λυπηρό ότι εκτός από εμάς, την Ουγγαρία, ή την Ισπανία, κανείς δεν θέλει να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ».

Ο Ορμπάν, επικρίνοντας την «εσφαλμένη μεταναστευτική πολιτική» στην ΕΕ, επιτέθηκε επίσης σε «κάθε ανεύθυνο ευρωπαίο πολιτικό που καλλιεργεί ελπίδες καλύτερης ζωής στους μετανάστες και τους ενθαρρύνει έτσι να αφήσουν πίσω τα πάντα για να έρθουν στην Ευρώπη».