Σε σκληρή γραμμή στο προσφυγικό εμμένει ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, καθώς στην ΕΕ επανέρχονται οι φωνές για ανακατανομή προσφύγων σε όλους τους «28»: «Χωρίς αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, οι ποσοστώσεις είναι πρόσκληση στους μετανάστες» λέει, βλέποντας τη συνθήκη να «να απειλείται» και διαμηνύοντας ότι το «πρόβλημα είναι γερμανικό».

Μπροστά στην εικόνα του νεκρού Αϊλάν Κουρντίς στα τουρκικά παράλια, ο Ορμπάν λέει από τις Βρυξέλλες ότι αυτό δεν είναι ηθικό επιχείρημα για να ανοίξουν οι πύλες της Ευρώπης.

«Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Μείνετε εκεί. Είναι επικίνδυνο να έλθετε. Είναι καλύτερα για την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, τους ίδους να μείνετε» είναι το μήνυμα που κατά τον Ορμπάν πρέπει να στείλει η ΕΕ στους πρόσφυγες.

«Οι μετανάστες είναι γερμανικό πρόβλημα» λέει ταυτόχρονα για τις σκηνές στη Βουδαπέστη, επιμένοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να πει στον κόσμο να μην έρθει».

Η ουγγρική κυβέρνηση, μαζί με την κατασκευή του αντιμεταναστευτικού φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, ετοιμάζει αυστηρότερες ποινές για παράνομη είσοδο στη χώρα. Το πακέτο, επανέλαβε ο Ορμπάν από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα όμως, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη φτάσει στην Ουγγαρία τις περασμένες εβδομάδες περνώντας τα σύνορα από τη Σερβία με προορισμό τις χώρες στα δυτικά. Όσοι δεν έφυγαν τη Δευτέρα, έχουν μείνει μετέωροι στον σιδηροδρομικό σταθμό Κελέτι στη Βουδαπέστη.

«Είναι πρόβλημα της Γερμανίας, κανείς από αυτούς δεν θέλει να μείνει στην Ουγγαρία αλλά θέλουν να πάνε στη Γερμανία» είπε την Πέμπτη.

Υπερασπιζόμενος την στάση που κρατά, ο Ορμπάν είπε πως «η Ουγγαρία έκανε πάντα για να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την προστασία των συνόρων».

«Οι Ευρωπαίοι φοβούνται, οι ηγέτες δεν μπορούν να ελέγξουν την κρίση»

«Οι κανονισμοί της ΕΕ λένε πως πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα […] και θέλουμε δράσεις από την Ευρώπη για να εφαρμοστούν οι κανονισμοί» είπε.

Ο Ορμπάν άφησε να φανεί η αντίθεσή του στις προτάσεις της Κομισιόν για κατανομή προσφύγων σε όλους τους «28» βάσει ποσοστώσεων.

«Αυτήν την στιγμή, η Συνθήκη του Σένγκεν για ανοικτά σύνορα απειλείται. Χωρίς αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, ποσοστώσεις για τους αριθμούς μεταναστών θα ήταν πρόσκληση σε μετανάστες να έρθουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος κάλεσε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία «να μην φύγουν για να έρθουν στην Ευρώπη». «Η Ευρώπη έχει ηθικό καθήκον να πει στους ανθρώπους να μην έρθουν» τόνισε.

«Οι Ούγγροι, οι Ευρωπαίοι φοβούνται επειδή οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να ελέγξουν την μεταναστευτική κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άρθρο του πριν φτάσει στις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται στη γερμανική FAZ, ο Ορμπάν είχε αναφέρει πως «οι μετανάστες απειλούν τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης» και πως η Βουδαπέστη ήταν η μόνη που «υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης».