Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την αγγλική γλώσσα στην Κούβα, ειδικά μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Η διδασκαλία των αγγλικών στα σχολεία θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα» έγραψε προ ημερών η εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Τώρα η αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη, γιατί κάθε μέρα θα έχουμε όλο και περισσότερες επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες» είπε ο Χοσέ Ραμόν Βεντούρα, το νούμερο δύο του κομμουνιστικού κόμματος, απευθυνόμενος σε ακροατήριο Κουβανών φοιτητών.
Στη δεκαετία του 1970, η διδασκαλία αγγλικών στην Κούβα αντικαταστάθηκε από αυτή των ρωσικών, καθώς η Σοβιετική Ένωση ήταν ο κύριος σύμμαχος της κυβέρνησης του νησιού μετά την επανάσταση του 1959 και την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, τα αγγλικά επέστρεψαν στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών της Κούβας, χωρίς όμως η διδασκαλία τους να είναι διαδεδομένη.
Το 2008, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον αδερφό του, τον Ραούλ Κάστρο, ο κομαντάντε Φιντέλ αναγνώρισε τη σημασία του να μιλά κανείς αγγλικά. «Οι Ρώσοι μάθαιναν αγγλικά. Όλοι μάθαιναν αγγλικά, εκτός από εμάς, Εμείς μαθαίναμε ρωσικά,» είχε πει αυτοκριτικά.