Μόναχο: «Φτάνει» λέει η αστυνομία μετά το κύμα δωρεών για τους πρόσφυγες

Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις δωρεές διότι σε αυτήν τη φάση υπερεπαρκούν και δεν μπορεί πλέον να τις διαχειρισθεί. Τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έχουν κατακλύσει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου για τους πρόσφυγες που φθάνουν μαζικά στη χώρα. Αισθητά λιγότεροι οι πρόσφυγες που φθάνουν την Τετάρτη μετά το μπλόκο στον σταθμό της Βουδαπέστης.

Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης των Γερμανών πολιτών προς τους πρόσφυγες που φθάνουν στη νότια Γερμανία ανάγκασε την αστυνομία του Μονάχου να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους να σταματήσουν τις δωρεές διότι σε αυτήν τη φάση υπερεπαρκούν και δεν μπορεί πλέον να τις διαχειρισθεί. Τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια έχουν κατακλύσει τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου για τους πρόσφυγες που φθάνουν μαζικά στη χώρα.

Η ροή των αγαθών είχε αρχίσει από το πρωί της Τρίτης και ήταν τόσο μαζική που έως το μεσημέρι οι τοπικές αρχές που μετέφεραν τους πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής είχαν όλα όσα χρειάζονται και δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο των αγαθών που έφθαναν στον σταθμό.

Και έτσι απηύθυναν μία ευγενική έκκληση προς τους πολίτες μέσω Twitter να σταματήσουν να φέρνουν άλλα αγαθά στον σιδηροδρομικό σταθμό γιατί «είμαστε υπερκορεσμένοι από τις προσφορές των κατοίκων».

Προς αποσαφήνιση ανάρτησαν νέο tweet αναφέροντας πως «οι υπάρχουσες δωρεές για τους πρόσφυγες που είναι εδώ και όσους ακόμη καταφθάνουν είναι επαρκής. Ευχαριστούμε Μόναχο».

Ανάλογα μηνύματα ήλθαν στα αγγλικά, αλλά καθώς οι προσφορές για βοήθεια συνεχίζονταν η αστυνομία παρέπεμψε τους πολίτες στις δημοτικές αρχές.

Η πικρή μοίρα των ανθρώπων που έκαναν ένα δύσκολο ταξίδι έως και ενός μηνός φεύγοντας από τη Συρία ή τη Σομαλία για να φθάσουν στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου (2.200 αφίξεις από τη Δευτέρα) προκάλεσε πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, νερό, κουβέρτες, ακόμα και παιχνίδια.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, η οποία για πολλούς από τους πρόσφυγες αποτελεί τον τελικό προορισμό, οργανώνονται πρωτοβουλίες υποδοχής, καθώς το Βερολίνο απορρίπτει την επιλογή της επαναπροώθησης των προσφύγων στις χώρες εισόδου τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπερβαίνοντας τη διαδικασία του Δουβλίνου.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ. Οι αρχές οργανώνουν τις διαδικασίες υποδοχής και στέγασης, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες. Στο Μόναχο, η αναχώρηση του συνόλου των προσφύγων από τον κεντρικό σταθμό ήταν την Τρίτη θέμα ωρών.

Παράλληλα όμως διαπιστώνεται στη Γερμανία αύξηση ρατσιστικών ενεργειών κατά των προσφύγων. Στο Μόναχο, εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό έλεγε την Τρίτη ότι ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να επιτεθεί στους πρόσφυγες.

«Μαζευτήκαμε καμιά εικοσαριά και τους διώξαμε» εξήγησε υπερήφανα ο Αντρέας Ντίχμαν, που βρέθηκε εκεί έχοντας φέρει νερό για τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk