Κατηγορίες για αδικήματα που σχετίζονται με τη φερόμενη εμπλοκή του σε δωροδοκίες και τη νόθευση διαγωνισμών της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras και άλλων κρατικών εταιρειών, απήγγειλε η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας σε βάρος του Ζουζέ Ντιρσέου.

Ο άλλοτε προσωπάρχης του Λούλα ντα Σίλβα, κατηγορείται για παροχή «προστασίας» και εκβίαση, δωροληψία, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο Ζουζέ Ντιρσέου είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) που έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Πετρομπράς μέχρι σήμερα. Η άσκηση δίωξης σε βάρος του φέρνει το σκάνδαλο ενοχλητικά κοντά στον Λούλα, αφού ο Ντιρσέου ήταν ο επικεφαλής των πολιτικών του συμβούλων.

Η αστυνομία και οι εισαγγελείς θεωρούν πως ο Ντιρσέου βρισκόταν στο επίκεντρο του κυκλώματος που είχε συστήσει καρτέλ και έστηνε τους διαγωνισμούς για την ανέγερση διυλιστηρίων, ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και άλλων γιγαντιαίων διαστάσεων έργων με αντάλλαγμα δωροδοκίες και συνεισφορές σε πολιτικές εκστρατείες.

Όταν συνελήφθη ο Ντιρσέου τελούσε ήδη υπό κατ’ οίκον κράτηση λόγω της καταδίκη του για το σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων υπέρ του Λούλα κατά την πρώτη του θητεία. Εκείνο το σκάνδαλο τον είχε αναγκάσει να παραιτηθεί από τη θέση του προσωπάρχη του προέδρου το 2005.