Τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς έχουν καρδιά μεγαλύτερη από την… ηλικία τους, επισημαίνει νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

«Η καρδιά μας μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι» εξηγεί ο δρ Τόμας Φρίντεν, διευθυντής του CDC.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη μεγάλης κλίμακας γύρω από την ηλικία της καρδιάς, για την οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το τεστ της γνωστής Μελέτης για την Καρδιά Φράμιγχαμ. Στους υπολογισμούς τους έλαβαν υπόψη τους διάφορους παράγοντες κινδύνου που συνδεόνται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως π.χ. το αν καπνίζει κανείς, αν έχει υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά.

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 2012 τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 17,5 εκατ. άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι ευθύνονται για τουλάχιστον έναν στους τέσσερις θανάτους σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Πιο γερασμένη η ανδρική καρδιά

Βάσει των ευρημάτων των ερευνητών φάνηκε ότι σχεδόν 69 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 30 έως 74 ετών έχουν καρδιά πιο γερασμένη από την ηλικία τους. Το πρόβλημα φάνηκε εντονότερο στην περίπτωση των ανδρών, με μια μέση ανδρική καρδιά να είναι κατά οκτώ έτη μεγαλύτερη από την χρονολογική ηλικία του άνδρα. Στην περίπτωση των γυναικών, η μέση γυναικεία καρδιά εμφάνιζε σημάδια που παρέπεμπαν σε ένα όργανο γερασμένο κατά 5,4 χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές τόσο σε φυλετικό, όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των νοτίων πολιτειών των ΗΠΑ φάνηκε πως έχουν πιο γερασμένη καρδιά σε σχέση με τους βόρειους. Οι αφροαμερικανοί πάλι, άνδρες και γυναίκες, εμφάνιζαν μεγαλύτερη ηλικία καρδιάς κατά 11 χρόνια, συγκριτικά με την χρονολογική τους ηλικία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κόψει κανείς το κάπνισμα και τις ανθυγιεινές συνήθειες και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. «Ποτέ δεν είναι αργά για να γυρίσει κάποιος πίσω το ρολόι της ηλικίας της καρδιάς του», τόνισε ο δρ Φρίντεν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν το τεστ online (εάν και εφόσον τους το επιτρέψει ο server, ο οποίος πέφτει εξαιτίας της υψηλής επισκεψιμότητας του κοινού) και να «μετρήσουν» την βιολογική ηλικία της καρδιάς τους.