Την άποψη πως το «αποτυχημένο» πενταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής αποτυχίας στη διακυβέρνηση εκφράζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στη γνωστή διεθνή ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate.

Όπως αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας έδειξαν στους ευρωπαίους πολίτες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ευρωζώνη, κυβερνάται από ένα σώμα που δεν έχει γραμμένους κανόνες διαδικασιών και συζητά για κρίσιμα θέματα με τρόπο «εμπιστευτικό» χωρίς να δίνει λόγο σε εκλεγμένο σώμα, ούτε καν στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η σύγκρουση Ελλάδας και Eurogroup δεν ήταν σύγκρουση μεταξύ Αριστεράς και συντηρητικών. Η δική μας «Άνοιξη της Αθήνας» αφορούσε το δικαίωμα μια μικρής ευρωπαϊκής χώρας να αντιταχθεί σε μια αποτυχημένη πολιτική που καταδικάζει ολόκληρες γενιές. Όσοι από εμάς επιθυμούμε να μειώσουμε τις μεγάλες αδικίες της Ευρώπης είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε για την επαναπολιτικοποίηση της ευρωζώνης ως ένα πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της», αναφέρει σχετικά.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα τελευταία πέντε χρόνια οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη αποτέλεσαν μια σημαντική «κωμωδία» λαθών. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια το 2008 και το 2011, επιβλήθηκε πολύ σκληρή λιτότητα σε οικονομίες με μεγάλα προβλήματα, ενώ ως λάθος ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει το ότι «αυταρχικές συνθήκες επέτρεψαν εσωτερικές υποτιμήσεις».