Αποστολή: Γιάννης Ζουμπουλάκης

Με την τρισδιάστατη ταινία «Everest», ανοίγει απόψε το βράδυ (Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου) στο νησί του Λίντο η 72η κινηματογραφική Μόστρα. Οικοδέσποινα της τελετής έναρξης είναι η Ιταλίδα ηθοποιός Ελίζα Σεντναουί η οποία θα επαναλάβει τα καθήκοντά της το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, όταν θα δοθούν και τα βραβεία.
Το χιόνι και οι απάνθρωπες καιρικές συνθήκες είναι τα στοιχεία που επικρατούν στο «Everest», όπως άλλωστε αφήνει να εννοηθεί και ο τίτλος. Βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά που κατά καιρούς έχουν τροφοδοτήσει διάφορα βιβλία, η ταινία, μια αμερικανική υπερπαραγωγή που σκηνοθέτησε ο Ισλανδός Μπαλτάσαρ Κορμακούρ,«επιστρέφει» στην θρυλική αποστολή που έγινε στο Εβερεστ το 1996, η οποία ωστόσο εξελίχθηκε σε ανθρώπινη τραγωδία με πολλούς νεκρούς.
Η τραγική ειρωνεία δε, είναι ότι όταν η ταινία γυριζόταν πέρσι στο Νεπάλ δυνατή χιονοθύελλα προκάλεσε εξίσου μεγάλες καταστροφές και με περισσότερα θύματα απ’ όσα η τραγωδία του 1996. Εξαιτίας της τα γυρίσματα χρειάστηκε να σταματήσουν για αρκετά μεγάλο διάστημα.
Κεντρικά πρόσωπα της ταινίας είναι ο ορειβάτης Ρομπ Χολ (Τζέισον Κλαρκ) και η γυναίκα του, Τζαν (Κίρα Νάιτλι). Ο Χολ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει ανεβεί το Εβερεστ πέντε φορές, ενώ η γυναίκα του είναι η δεύτερη Νεοζηλανδή που ως σήμερα έχει ανεβεί ως την κορυφή του Εβερεστ.
Στο «Everest» το οποίο είναι προγραμματισμένο για διανομή στην Ελλάδα την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, συμπρωταγωνιστούν οι Τζέικ Τζίλενχααλ, Ρόμπιν Ράιτ, Τζος Μπρόλιν και Σαμ Γουόρδινγκτον.