Τα γνωστά τερατάκια Γκρέμλινς επιστρέφουν αλλά αυτήν την φορά διαθέτουν ιπτάμενη «μορφή». Ο λόγος για το νέο πρόγραμμα του τμήματος έρευνας (DARPA) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο επιστρατεύει ένα σμήνος από «έξυπνα» διερευνητικά drones, με στόχο την κάλυψη ενός μεγάλου εύρους ασφαλέστερων εναέριων αποστολών με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Με την χρήση των πολεμικών drones υψηλής νοημοσύνης, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να περιορίσουν την ανάγκη απογείωσης των μαχητικών αεροσκαφών και παράλληλα να «ψαλιδίσουν» το τεράστιο κόστος συντήρησής τους.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος με την ονομασία Gremlins, επιστρατεύεται ένα σμήνος από μικρά αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα τα οποία θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται μεταξύ τους. Το καθένα από αυτά, κατά τους ειδικούς, θα διαθέτει διαφορετικές δυνατότητες και θα είναι ικανό να φέρει εις πέρας διάφορες αποστολές. Τα «τερατάκια» των αιθέρων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά μέχρις ότου ολοκληρώσουν έναν κύκλο 20 εναέριων αποστολών.

Τα Γκρέμλινς θα απογειώνονται από ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος που θα βρίσκεται ήδη εν πτήσει, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους η συλλογή τους θα πραγματοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο.

Ασφάλεια, νοημοσύνη και χαμηλό κόστος

Η ονομασία του προγράμματος προέρχεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και γεννήθηκε ο μύθος γύρω από τους άτακτους καλικάτζαρους που προκαλούσαν μηχανικές βλάβες στα πολεμικά αεροσκάφη. Οι βρετανοί πιλότοι μάλιστα, υιοθέτησαν τα Γκρέμλινς ως σύμβολο «καλοτυχίας».

Με την επιλογή τους, οι Αμερικανοί τώρα ελπίζουν «στην διεξαγωγή ασφαλέστερων αποστολών μέσω της δυνατότητας συνεργασίας μεταξύ των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων».

«Στόχος μας είναι η διεξαγωγή πτήσεων, οι οποίες θα επιστρατεύουν την υψηλή νοημοσύνη και τις δυνατότητες της παρακολούθησης και της αναγνώρισης με τη βοήθεια ενός αξιόπιστου και οικονομικού μέσου» αναφέρει ο Νταν Πατ, διευθυντής του προγράμματος της DARPA.