Το θάνατο 56 κατοίκων σε απομακρυσμένο χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας μετά από επίθεση της Μπόκο Χαράμ επιβεβαίωσε ο οικείος κυβερνήτης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την προσπάθεια της ισλαμιστικής οργάνωσης να επεκτείνει τον έλεγχό της.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μπόρνο, Κασίμ Σετίμα το χωριό Μπαανού, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα, δέχθηκε επίθεση της οργάνωσης με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 56 κατοίκων. Ο κυβερνήτης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε το βράδυ της Παρασκευής. «Γυρίσαμε στο χωριό το πρωί, έχοντας περάσει τη νύχτα κρυμμένοι στους θάμνους, και βρήκαμε πτώματα στους δρόμους» ανέφερε ένας εξ αυτών.

Ο Σετίμα ανέφερε το περιστατικό ως ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας της οργάνωσης να επεκτείνει τον έλεγχό της, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με γονείς των 219 μαθητριών που είχαν απαχθεί πέρυσι από την Μπόκο Χαράμ.

Την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώθηκαν 500 ημέρες από την απαγωγή των 219 μαθητριών, οι οποίες ακόμη αγνοούνται.

Οι επιχειρήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων της Νιγηρίας και του Τσαντ έχουν εκδιώξει ενόπλους της Μπόκο Χαράμ από περίπου 25 πόλεις. Έκτοτε, η οργάνωση -που έχει μεταξύ άλλων δηλώσει «πίστη» στον λεγόμενο «Χαλίφη της Βαγδάτης», δηλαδή τον αρχηγό της ISIS- έχει επιστρέψει σε τακτικές ανταρτοπλέμου με αστραπιαίες επιθέσεις και υποχώρηση στα μετόπισθεν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, νιγηριανοί αξιωματούχοι μιλούν για ξαφνική αύξηση «πρακτόρων» της Μπόκο Χαράμ σε σημεία όπως το Λάγος και άλλες περιοχές που βρίσκονται έξω από τη ζώνη δραστηριοποίησης της οργάνωσης, σε μία προσπάθεια επέκτασης της παρουσίας της μετά την απομάκρυνσή της από αστικά κέντρα στη βορειοανατολική Νιγηρία.