Σε μια χώρα με δεκάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, μόλις το 3% των παιδιών που ζουν στα νησιά μας γνωρίζουν ασφαλές κολύμπι, τα περισσότερα απλώς επιπλέουν. Επίσης, ποσοστό άνω του 80% των παιδιών που ζουν στα ακριτικά νησιά δεν έχουν καλή στοματική υγιεινή. «Πρόκειται για δύο τομείς, την Υγεία και την καλλιέργεια αθλητικής κουλτούρας, στους οποίους τα νησιά μας αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα. Είναι πανέμορφα για να περάσει κανείς τις διακοπές του, όμως ο χειμώνας είναι δύσκολος. Η Αστυπάλαια μένει χωρίς καν αγροτικό γιατρό για ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μέσα στον χειμώνα» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Πανορμίτης Κονταράτος, ευχαριστώντας το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αναγέννηση και Πρόοδος» που εστίασαν στις πραγματικές ανάγκες των νησιών μέσα από τα προγράμματά τους.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης μιας σειράς πανελλαδικών προγραμμάτων, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των τριών δράσεων του οργανισμού –κινητές ιατρικές μονάδες, αθλητικά μονοπάτια και αγώνας δρόμου SNFCC Run: Τρέχοντας προς το Μέλλον. «Πέτυχαν απόλυτα τον στόχο τους αυτά τα προγράμματα γιατί οργανώθηκαν από επαγγελματίες. Αφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και ένα μεγάλο χαμόγελο στους κατοίκους και στα παιδιά μας» είπε με τη σειρά του ο δήμαρχος Ψαρών κ. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, με την ευχή αυτά να επαναληφθούν και να ενισχυθούν.
Κινητές Ιατρικές Μονάδες
Οι δύο υπερσύγχρονες Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) επισκέφθηκαν το 2014 οκτώ απομακρυσμένα νησιά σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέροντας δωρεάν σε 6.162 κατοίκους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, υψηλής ποιότητας. Μέχρι σήμερα, εντός του 2015, βρέθηκαν δίπλα σε 3.058 κατοίκους τεσσάρων νησιών, δηλαδή συνολικά έχουν εξετασθεί 9.220 κάτοικοι. Επανδρωμένες με ομάδα 25 γιατρών και επιστημονικό προσωπικό, οι ΚΙΜ έχουν «ταξιδέψει» σε Καστελόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρά, Φούρνους, Θύμαινα, Πάτμο, Φολέγανδρο, Λειψούς, Νίσυρο, Τήλο και Σέριφο. Επόμενος σταθμός τους μέσα στον Σεπτέμβριο είναι τα Κουφονήσια.
Για το όραμα μιας ομάδας νέων γιατρών, που γίνεται πραγματικότητα μέσω των ΚΙΜ, μίλησε ο δρ Παναγιώτης Κουλουβάρης, πρόεδρος του οργανισμού «Αναγέννηση και Πρόοδος»: «Η αγάπη τους για τους κατοίκους των άγονων νησιών και συγχρόνως η έλλειψη ουσιαστικής ιατρικής περίθαλψης ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία για να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Καταγράφηκαν με λεπτομέρεια όλες οι πραγματικές ανάγκες. Είμαστε αληθινά ευγνώμονες που το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μας εμπιστεύτηκε, πίστεψε σε εμάς και έτσι ξεκίνησε αυτό το μεγάλο ταξίδι με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άριστο επιστημονικό προσωπικό». Σήμερα η ομάδα έχει μεγαλώσει, αριθμεί 73 άτομα, που συνεχίζουν με αμείωτο ενθουσιασμό την προσφορά αγάπης.
Η αναγκαιότητα του προγράμματος αναδείχθηκε από τον δήμαρχο Ψαρών, ο οποίος τόνισε ότι για το νησί του η Υγεία αποτελεί το «Νο 1» πρόβλημα. «Το κατ’ ευφημισμόν Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρικό Ψαρών είναι εδώ και δύο χρόνια χωρίς γιατρό, οι ανάγκες καλύπτονται από έναν γιατρό που έρχεται κάθε δέκα ημέρες από τη Χίο. Είναι θέμα επιβίωσης για τα νησιά μας, στην προσπάθεια να αποφύγουμε την αποψίλωσή τους» είπε.
«Αθλητικά Μονοπάτια»
Η καταγραφή των αναγκών των ακριτικών νησιών μας έγινε αφορμή για τη δημιουργία και τον σχεδιασμό ενός ακόμη προγράμματος αθλητικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Τα «Αθλητικά Μονοπάτια», που απευθύνονται σε παιδιά, ηλικίας 6-15 ετών, υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιο, Καστελόριζο, Κάσο, Κίμωλο, Λειψούς, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σέριφο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά. Συμμετείχαν 1.010 παιδιά, 95 γυμναστές, 13 σκακιστές και 14 γιατροί.
«Πρόκειται για μια αθλητική κατασκήνωση τριών εβδομάδων, που έτρεξε παράλληλα σε όλα τα νησιά, το διάστημα 29 Ιουνίου-17 Ιουλίου. Είχαν ήδη πραγματοποιηθεί καρδιολογικές εξετάσεις από τις μονάδες μας, αυτός ήταν και ο μόνος όρος συμμετοχής. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 72 διδακτικές ώρες πριν από το πρόγραμμα για τους γυμναστές μας, ενώ όλα έγιναν με την επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών» ανέφερε ο κ. Σταύρος Μπόγλου, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης. Ακόμη, στα 18 νησιά εστάλη δωρεάν εξοπλισμός σε 38 παλέτες.
Σε τρία από τα νησιά, μαζί με την ομάδα του προγράμματος ταξίδεψαν και 7 άτομα από τον σύλλογο «Περπατώ», ο οποίος υλοποίησε ένα βιωματικό πρόγραμμα παραολυμπιακών αθλημάτων.
«Το πρότυπο του αθλητή με αναπηρία είναι το πιο δυνατό χαρτί που μπορείς να δώσεις για να περάσεις μηνύματα για τη διαφορετικότητα και την αναπηρία. Μετά από τα πρώτα λίγα λεπτά τα παιδιά δεν βλέπουν πια την αναπηρία, αλλά βλέπουν τον αθλητή, το παιχνίδι, τη δράση» σχολίασε ο κ. Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, πρόεδρος του συλλόγου. Οσο για την ανταπόκριση που συνάντησαν στα νησιά μας, οι άνθρωποι του συλλόγου διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα προγράμματα. Υπήρχε περίπτωση ενός κοριτσιού που αισθάνθηκε άβολα, έκλαψε, δεν ήθελε να συμμετέχει, όμως στο τέλος της ημέρας συμμετείχε 100%. Ολα τα παιδιά ήθελαν να κάνουν σούζες με το αμαξίδιο, υπήρχαν κάποια που ζήτησαν από τους γονείς να τους πάρουν αμαξίδιο! «Είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά που θα δουν άτομο με αναπηρία θα συμπεριφερθούν πολύ διαφορετικά».

HeliosPlus