Αντί να ψεκάζουν τα χωράφια, οι αγρότες στο Βιετνάμ απλά απελευθερώνουν μυριάδες εξάποδους εξολοθρευτές εντόμων: ένα γένος μυρμηγκιών που ζει στην Αφρική και την Ασία προστατεύει τις καλλιέργειες καλύτερα και φθηνότερα από ό,τι τα εντομοκτόνα, επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη.
Στο Βιετνάμ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του «Science», χιλιάδες γεωργοί είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται έως και κατά 71% χάρη στα μυρμήγκια, τα οποία τρώνε ή διώχνουν τα επιβλαβή έντομα από το χωράφι.
Το πλεονέκτημα των μυρμηγκιών του γένους Oecophylla σε σχέση με τα εντομοκτόνα είχε πρώτα διαπιστωθεί σε μελέτη του 2008. Η νέα έρευνα, μια μετα-ανάλυση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, επιβεβαιώνει ότι η σοδειά συχνά αυξάνεται όταν τα μυρμήγκια αναλάβουν τις καλλιέργειες. Σε τέσσερις από τις έξι παλαιότερες μελέτες που εξέταζαν τη σχέση απόδοσης-κόστους, τα μυρμήγκια αποδείχθηκαν ανώτερα από τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης.
Αποτελεσματικός βιολογικός έλεγχος με την βοήθεια των μυρμηγκιών
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Ecology», οι δανοί ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για «την καλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου σε ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας».
Η ιδέα της χρήσης ζωντανών μεθόδων καταπολέμησης δεν είναι νέα, αφού οι κινέζοι αγρότες αγόραζαν αποικίες τέτοιων μυρμηγκιών ακόμα και πριν από 1700 χρόνια. Η πρακτική εγκαταλείφθηκε με την εμφάνιση των χημικών εντομοκτόνων. Σήμερα, όμως, μπορεί και να επιστρέφει: δύο ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν έτοιμες αποικίες μυρμηγκιών για γεωργική χρήση, ενώ ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Δανία δημιουργεί εκτροφεία μυρμηγκιών στην Αφρική.
Τα μυρμήγκια του γένους Oecophylla θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή, επισημαίνουν οι ερευνητές. Δεδομένου ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ακόμα 13.000 είδη μυρμηγκιών, το οπλοστάσιο θα μπορούσε δυνητικά να είναι πραγματικά μεγάλο.