Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ημερησία, τονίζει ότι «στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία στη χώρα. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο. Θέλω να ελπίζω ότι οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους είμαστε πλέον κοντά, θα επιτευχθούν σήμερα κάνοντας τα απαραίτητα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».
Όσο για το αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγει να το επιβεβαιώσει καθώς, όπως υποστηρίζει, «η συμφωνία εάν επιτευχθεί θα είναι ενιαία, συνεπώς επιμέρους ζητήματα είναι εντελώς δευτερεύοντα, εδώ συζητάμε για να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος πόλος, δεν είναι ζήτημα οι θέσεις».
Αναφερόμενος στον Φώτη Κουβέλη, δήλωσε ότι «παρά τα συνεχή δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί από τον ίδιο, δεν έχω καμία τέτοια ένδειξη ούτε πληροφόρηση για κάτι τέτοιο και θέλω να πιστεύω ότι ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της συλλογικότητας».
Κατά της εισήγησης 31 μέλη
Τριανταένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, μεταξύ των οποίων ο Φώτης Κουβέλης και τα στελέχη που συνεργάστηκαν μαζί του, εξέφρασαν με κοινή τους δήλωση τη διαφωνία για την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την οποία πρότεινε η ηγεσία του κόμματος.
«Η σημερινή ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αφού επιδόθηκε σε μια προσπάθεια αποκόμισης ανταλλαγμάτων «από όπου ήθελε προκύψει» σήμερα προωθεί -χωρίς προσφυγή στο διαρκές συνέδριο του κόμματος- την εκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.
» Η πρόταση αυτή μεταλλάσει και παραμορφώνει τη Δημοκρατική Αριστερά αφού: αντίκειται στις βασικές ιδρυτικές αρχές, τις αξίες και τον σκοπό της δημιουργίας της, ακυρώνει τη μέχρι τώρα στάση της κάθετης αντίθεσης σε μια κεντροαριστερά που στην ουσία είναι παραδομένη στη στρατηγική συνεργασία με τη ΝΔ και παραβιάζει την απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της που ρητά αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να συναινέσει σε συνεργασίες με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που η στάση τους ορίζεται από το παλιό πλαίσιο συντηρητικών πολιτικών και αναλώνεται στην υπεράσπιση ενός πολιτικού παρελθόντος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
» Η πρόταση αυτή συνιστά επιδίωξη τεχνικής συγκόλλησης και όχι δημιουργίας μιας πολιτικής προοδευτικής συμπαράταξης που αντιπαρατίθεται στο νεοφιλελευθερισμό.»