«Ήταν διχαστικός σ’ έναν χώρο που χρειάζεται ενότητα και συνοχή. Δεν υπολόγιζε την ανθρώπινη προσωπικότητα, και με απίστευτο κυνισμό απαξίωσε το καλλιτεχνικό και επαγγελματικό έργο και το κύρος των ανθρώπων που δίωξε. Ηταν βίαιος, αγενής και προσβλητικός σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους του πνεύματος και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.Ήταν απειλητικός και σκορπούσε φόβο στους δημιουργούς που θέλουν κλίμα ελευθερίας, ευφορίας, σιγουριάς και αλληλεγγύης, ανίκανος δηλαδή να εμπνεύσει σε δημιουργικές κατευθύνσεις.Ως άλλος ηγεμών που γνώριζε τα πάντα, την οδό του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί που απευθύνονται στον πρώην Αναπλ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Νίκο Ξυδάκη χρησιμοποιούνται σε πρόσφατη ανακοίνωση της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών η οποία επισημαίνει λάθη του κ. Ξυδάκη σε όλο το φάσμα του πολιτισμού στην Ελλάδα, από το ΚΘΒΕ ως το Εθνικό Θέατρο και από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως θέματα αρχαιοτήτων.
Ειδικά για τον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, αναφέρονται εκτός άλλων τα εξής:
α) «Πρώτη ενέργεια του Αναπλ. Υπουργού Πολιτισμού όταν ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ζητήσει την παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, χωρίς να γνωρίζει τα πρόσωπα ή έστω να ζητήσει να τον ενημερώσουν, προχώρησε στον διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου παρανόμως, χωρίς να έχουν παραιτηθεί τα περισσότερα μέλη του»
β) «Δεν διεκδίκησε το 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια, ως αρμόδιος Υπουργός για την απόδοσή του στην κινηματογραφική παραγωγή.»
γ) «Δεν αντέδρασε ως όφειλε, αντιθέτως σιώπησε στην κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, που αποτελούσε πάγια οικονομική αρωγή για την παραγωγή του Ελληνικού Κινηματογράφου.»
δ) «Δεν προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για την πιστοποίηση των επαγγελματιών του Οπτικοακουστικού κλάδου, ώστε να υπάρχει αξιοκρατία και εγκυρότητα, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη σήμερα.»