Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να χαιρετίσει σήμερα την άνθηση -πραγματική αλλά ατελή- της Νέας Ορλεάνης, δέκα χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα, έναν από τους φονικότερους στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος ξεσκέπασε τις παραλείψεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ με συνέπεια να κλονιστεί συθέμελα η εμπιστοσύνη των Αμερικανών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες συνοικίες από τη φυσική καταστροφή, την πιο δαπανηρή στην αμερικανική ιστορία -150 δισεκ. δολάρια ήταν το ύψος των ζημιών μόνο στην πόλη της Νέας Ορλεάνης.
Την επομένη της καταστροφής, «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη θεαματική πρόοδο που επιτεύχθηκε» δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Τζος Έρνεστ, κάνοντας λόγο για μια πόλη που είναι σε «άνθηση, όπου είναι ωραίο να ζει κανείς και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά».
Στην ομιλία του, ο Ομπάμα προτίθεται να χαιρετίσει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε με τη «μεγάλη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», η οποία αποδεικνύει «αυτό που η χώρα μπορεί να κάνει όταν ενώνεται για έναν φιλόδοξο στόχο».
Όταν ο τυφώνας Κατρίνα, κατηγορίας 5, έπληξε τη νότια ακτή των ΗΠΑ στις 29 Αυγούστου του 2005, η «Big Easy» (προσωνύμιο της Νέας Ορλεάνης), μέρος της οποίας ήταν χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθίστηκε στο χάος και 1.833 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην πόλη.
Μετά τη ρήξη ενός φράγματος, ολόκληρες γειτονιές πλημμύρισαν. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δραματική στη Lower Ninth Ward, τη φτωχότερη συνοικία της πόλης, χτισμένη σε μια λεκάνη, με την πλειοψηφία των κατοίκων της μαύρους.
Τότε ο πρόεδρος Τζορτζ Ο.Μπους είχε αποφασίσει να μεταβεί αεροπορικώς στη Λουιζιάνα για να δει από ψηλά το μέγεθος της καταστροφής. Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One δεν προσγειώθηκε. Η φωτογραφία που δείχνει τον Μπους να κοιτάζει την κατεστραμμένη περιοχή από το παράθυρο του αεροπλάνου έγινε γρήγορα το σύμβολο μιας κυβέρνησης αποκομμένης από την πραγματικότητα.
Το έργο δεν έχει τελειώσει
Το 2010, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την καταστροφή, ο Ομπάμα είχε καταγγείλει δριμύτατα τις παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Είναι μια φυσική καταστροφή, αλλά και μια καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, μια επαίσχυντη κατάρρευση της κυβέρνησης που άφησε αμέτρητους άνδρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλελειμμένους και μόνους» είχε τονίσει.
«Περηφανευόμουν για την ικανότητά μου να παίρνω ξεκάθαρες και αποτελεσματικές αποφάσεις» έγραψε ο Μπους στα απομνημονεύματά του. «Ωστόσο, τις ημέρες μετά τον τυφώνα Κατρίνα, αυτό δεν συνέβη. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έλαβα κακές αποφάσεις, αλλά ότι χρειάστηκα πάρα πολύ χρόνο για να τις λάβω» ανέφερε.
Δέκα χρόνια μετά, η οικονομία της πόλης σημειώνει ανοδική πορεία. Το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων είναι υψηλότερο απ’ ό,τι πριν από τον τυφώνα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων είναι 64% πιο σταθερός από τον εθνικό μέσο όρο. Η εγκληματικότητα έχει μειωθεί: το ποσοστό των ανθρωποκτονιών είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 43 ετών.
«Είμαστε πιο δυνατοί σήμερα» δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο δημοκρατικός δήμαρχος Μιτς Λάντριουε. «Αλλά το έργο μας δεν έχει τελειώσει, μένει ακόμη πολλή δουλειά» τόνισε.
Πράγματι, μεγάλο μέρος του μαύρου πληθυσμού που εγκατέλειψε την πόλη τις μέρες της καταστροφής, δεν ξαναγύρισε. Η ανοικοδόμηση -γραμμές υψηλής τάσης, σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία- δεν έχει ολοκληρωθεί.
Γι’ αυτή την άνθηση της πόλης μιλούν «περισσότερο οι λευκοί κάτοικοι παρά οι μαύροι», σύμφωνα με τον Μάικ Χέντερσον του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών θεωρεί ότι η Λουιζιάνα έχει συνέλθει γενικά από τον τυφώνα. Τρεις μαύροι στους πέντε εκτιμούν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Και κάποιοι κατηγορούν τον δήμαρχο ότι δίνει προτεραιότητα στους τουρίστες και τους νεοεισερχόμενους στην πόλη, σε βάρος των παλαιών κατοίκων.