Ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, αλλά και των διερευνητικών τηλεφωνικών επαφών που είχε με τους ηγέτες των κομμάτων, εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Μετά το πέρας της διαδικασίας των κατά το Σύνταγμα διερευνητικών εντολών –η πρώτη παρασχέθηκε στον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, αμέσως μετά την παραίτησή του και επιστράφηκε επίσης αμέσως, και με δημόσια δήλωσή του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
» Η δεύτερη παρασχέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015 και αξιοποιήθηκε πλήρως.
» Η τρίτη στον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015 και επίσης αξιοποιήθηκε πλήρως.
» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος προχώρησε, κατά δέσμια αρμοδιότητα, στην διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες:
‘…ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών…’
» Προς τούτο, από τις 14:45 της Πέμπτης 27ης Αυγούστου 2015, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαδοχικώς τηλεφωνική επικοινωνία-–όπως άλλωστε ισχύει κατά την κοινοβουλευτική μας πρακτική προκειμένου περί σύγκλησης σύσκεψης των Αρχηγών των Πολιτικών Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- με όλους τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, κατά την κοινοβουλευτική τους δύναμη, στους οποίους πρότεινε την εντός της ημέρας σύγκληση σύσκεψης, υπό την προεδρία του, προκειμένου να γίνει ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή, εφόσον τούτο δεν καταστεί δυνατόν, προσπάθεια σχηματισμού Κυβέρνησης από όλα τα Πολιτικά Κόμματα της Βουλής για την διενέργεια εκλογών.
» Κατά τις ως άνω τηλεφωνικές επικοινωνίες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του (20.8.2015), η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει σε αυτήν.
» Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.
» Ο πρόεδρος της ‘Λαϊκής Ενότητας’ Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.
» Ο γγ του ‘Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή’, Νικόλαος Μιχαλολιάκος απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε αυτήν.
» Ο επικεφαλής του Κόμματος ‘Το Ποτάμι’, Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.
» Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε αυτήν.
» Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμένος, απάντησε αρνητικά, δηλώνοντας ότι, όπως και δημοσίως είχε καταστήσει σαφές επανειλημμένως, η κατά τ’ ανωτέρω σύσκεψη, και ως προς τις δύο εκδοχές της, δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται να προσέλθει σε αυτήν.
» Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.
» Κατ’ ακολουθία της υπό τις ανωτέρω συνθήκες άρνησης του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του γγ του ‘Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή’ Νικολάου Μιχαλολιάκου, του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτη Καμμένου να δεχθούν την σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και να προσέλθουν στην σύσκεψη αυτή, η σύγκλησή της, κατά το γράμμα και το πνεύμα των προμνημονευόμενων διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και την, ως σήμερα, διαμορφωμένη κοινοβουλευτική πρακτική, κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως.
» Κατά τούτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται, κατά δέσμια αρμοδιότητα, να προχωρήσει αμέσως στην διαδικασία εφαρμογής των λοιπών διατάξεων του άρθρου 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος, κατά τις οποίες:
‘…και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.’
» Με δεδομένο το γεγονός ότι, μετά την λήξη της θητείας των προέδρων των ως άνω τριών Ανώτατων Δικαστηρίων, μόνον η θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα, υποχρεούται να αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κα Βασιλική Θάνου.
» Τούτο ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την κ. πρόεδρο του Αρείου Πάγου, της οποίας η ορκωμοσία ως πρωθυπουργού θα γίνει την Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 και ώρα 20:00.
» Ενώ η ορκωμοσία της υπ’ αυτήν Κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015, σε ώρα που θα καθορισθεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της νέας Πρωθυπουργού.»
Παρά τα σχετικά αιτήματα δεν συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Παρά τα σχετικά αιτήματα από τη ΝΔ, τη Λαϊκή Ενότητα, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να προχωρήσει σε τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αντί της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αυτά τα διερευνητικά τηλεφωνήματα για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλουν σε κάτι τέτοιο.
Ο κ. Παυλόπουλος έχει δεχθεί κριτική για τη διαδικασία που έχει επιλέξει, ωστόσο πηγές από την Προεδρία επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει πώς θα πρέπει να γίνει η τελική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εάν θα πρέπει να γίνει δια ζώσης ή τηλεφωνικά.
Έτσι, αν και η ΝΔ επιμένει σε σύσκεψη, έστω και για τον καθορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι ολοκληρώνεται η προσπάθεια για ανάδειξη κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην αποδοχή της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αργότερο έως την Παρασκευή θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β.Θάνου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αρχίζει πλέον και επισήμως η προεκλογική περιόδος, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου.