Με «κοπτάτσια» η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου άλλαξε την σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να επιτευχθεί απαρτία κι έτσι να καταστεί δυνατή η λήψη των αποφάσεων που εκείνη επιδιώκει. Στόχος της Προέδρου της Βουλής είναι να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να διαβιβάσει τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών της 6ης Ιουλίου αμέσως μετά το δημοψήφισμα, αλλά και να φέρει τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα -ακόμα και με βίαιη προσαγωγή- προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με την Siemens.
Την ίδια στιγμή, νέα σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του κ. Παυλόπουλου κάνοντας λόγο για «ακραία αντισυνταγματική συμπεριφορά του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της χώρας» εγκαλώντας τον για «ανάμειξή του εκτός ορίων και εκτός πλαισίου συνταγματικής νομιμότητας». Μάλιστα τον κατηγόρησε ότι «συμπράττει στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της Δημοκρατίας» και του ζήτησε να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών «και να κάνει αυτά που επιτάσσει το Σύνταγμα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενεργοποίηση» του ΠτΔ και τόνισε ότι «ο ρόλος του δεν είναι να παίρνει θέση και μέρος σε μια εκλογική διαδικασία και να δημιουργεί συνθήκες που δεν εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή στις εκλογές όλων των πολιτικών δυνάμεων όπως και δεν είναι να φαλκιδεύει την διαδικασία απόπειρας ολοκλήρωσης της κοινοβουλευτικής περιόδου υπηρετώντας την επιταγή που έχει από τα χείλη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού και τις διαρροές του να πάμε άρον άρον σε εκλογές και να μην καθυστερούμε».
Επίθεση εξαπέλυσε και κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτη ο οποίος έχει δηλώσει για την Πρόεδρο της Βουλής που ομιλεί στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «πριν από αυτή δικαιούνται να μιλήσουν για την αγωνιστική παρουσία και παραδόσεις του κόμματος άλλοι, που ήταν δεκαετίες κι όχι αυτοί που ήρθαν το 2012 κατευθείαν ως βουλευτές». Η κυρία Κωνσταντοπούλου τον κατηγόρησε ότι ενώ εκείνη εξελέγη βουλευτής έχοντας την εμπιστοσύνη χιλιάδων πολιτών, ο κ. Σκουρλέτης εξελέγη ως από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δήλωσε δε ότι κάποιοι εκτελούν συμβόλαια πολιτικού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ για να κρατήσουν την πρωθυπουργική τους θέση με την βοήθεια των δανειστών.
Κατά τα λοιπά, με απόφασή της προέβη στην αντικατάσταση-τοποθέτηση μελών και επανασυγκρότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όπως είπε σχετικά, είχαν αποσταλεί σχετικά αιτήματα προς τους γραμματείς των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Με αυτά τους ζητούσε να συμπληρώσουν τις θέσεις που ανήκουν στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες προκειμένου, μετά την ίδρυση της νέας Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας, να υπάρξει αναμόρφωση της σύνθεσης της Επιτροπής Θεσμών για να εκπροσωπούνται τα κόμματα ισότιμα και αναλογικά. Η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητούσε από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά να υποδείξει ποιοι θα εκπροσωπούν το κόμμα του μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ραχήλ Μακρή και του Αθ. Πετράκου και την υπουργοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη. Ωστόσο, ο κ. Μαντάς δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Προέδρου κι έτσι εκείνη προχώρησε στην τοποθέτηση τριών νέων μελών οι οποίοι αν και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ εκείνων που διαφώνησαν και καταψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και συγκεκριμένα: ο Γ. Βαρουφάκης, η Νάντια Βαλαβάνη και ο Β. Χατζηλάμπρου. Επιπλέον, πρόσθεσε άλλο ένα μέλος εκ μέρους της ΝΔ, την Νίκη Κεραμέως, ενώ όπως είπε αποπειράθηκε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη «που τυπικά είναι μέλος της Επιτροπής Θεσμών (ως τέως Πρόεδρος της Βουλής) και δεν έχει αντικατασταθεί». Έτσι, η επανασυγκροτηθείσα Επιτροπή Θεσμών αριθμεί πλέον 20 μέλη, κάτι που σημαίνει ότι αρκεί η παρουσία 5 μελών για να υπάρχει απαρτία.
Τελικώς, απαρτία δεν επιτεύχθηκε παρότι η κυρία Κωνσταντοπούλου διέκοψε την συνεδρίαση προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός. Μετά από δυόμιση ώρες -και αφού είχε μεσολαβήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας με αντικείμενο το δημόσιο χρέος, η οποία επίσης έληξε αφού δεν προσήλθαν τα κόμματα πλην της Λαϊκής Ενότητας- η Επιτροπή Θεσμών συνεδρίασε εκ νέου αλλά απαρτία δεν υπήρξε. Με τα πολλά η συνεδρίαση έληξε με την κυρία Κωνσταντοπούλου να λέει ως τελευταία λέξη τα εξής: «Η Βουλή δεν είναι μουσείο αλλά πεδίο δημοκρατικής πορείας και δράσης, πλαίσιο διαφάνειας, ζωντανή διαδικασία και όχι νεκρή αποτύπωση και εύχομαι η επόμενη Βουλή να είναι πιο ζωντανή και πιο δημοκρατική. Τον πήχη τον βάλαμε πολύ ψηλά. Εύχομαι να μην δούμε τις επόμενες ημέρες την διάπραξη και άλλων συνταγματικών παραβιάσεων».