Βραχυπρόθεσμα δάνεια προς τις κινεζικές τράπεζες ύψους 150 δισ. γουάν (23,43 δισ. δολάρια) παρέσχε σήμερα Τρίτη η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις υψηλές εκροές από την αποδυνάμωση της οικονομίας και την υποχώρηση του κινεζικού χρηματιστηρίου η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδωσε πρόσθετη ρευστότητα, κάτι που είχε ήδη προαναγγείλει από προχθές Κυριακή.

Τα τελευταία στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δείχνουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία έχουν σημειώσει σημαντική πτώση.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ακόμη ότι προχωρά σε μείωση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,6%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,75%, ενώ το όριο των διαθεσίμων για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες στο 18%. Οι μειώσεις στα επιτόκια θα ισχύσουν από αύριο.

Πολλοί είναι και εκείνοι που προειδοποιούν πως η αύξηση της προμήθειας χρήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και να δημιουργήσει νέες «φούσκες».

Μάζεψαν την Τρίτη τα ασιατικά χρηματιστήρια πλην της Σανγκάης

Διατηρήθηκαν την Τρίτη οι πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια, με την εικόνα ωστόσο να είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με τη χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα».

Στην κινεζική αγορά και σήμερα ο Shanghai Composite έκλεισε με σημαντικές απώλειες που έφθασαν το 7,6%, παρά την παρέμβαση που τελικά αναγκάστηκε να κάνει σήμερα η Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας ρίχνοντας στην αγορά 150 δισ γιουάν (20,2 δισ ευρώ ή 23,5 δισ δολ.) μέσω δημοπρασίας reverse repos.

Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει πτώση 0,37%.

«Οι επενδυτές είναι τρομοκρατημένοι και δεν τολμούν πλέον να αγοράσουν, επειδή δεν ξέρουν σε ποιο βαθμό θα βυθιστεί η αγορά», δήλωσε ο Ζανγκ Σουν, αναλυτής της εταιρίας Citic Securities.

Ο Nikkei στο Τόκιο περιόρισε τις απώλειες του στο 3,96% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο 0,93%.

Πιο συγκεγκριμένα ο Nikkei ξεκίνησε με απώλειες, γύρισε σε κέρδη και έκλεισε στο -3,96%

Υποχώρησε κατά 3,96% καταγράφοντας απώλειες 733,98 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 17.806,70 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, την επομένη της «βουτιάς» 4,61%.

Ο Nikkei έχει χάσει πάνω από 2.800 μονάδες (-13%) μόνο σε έξι συνεδριάσεις, λόγω και των αυξανόμενων ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τις συνέπειές της στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 3,26%, με απώλειες 48,22 μονάδων, και διαμορφώθηκε στις 1.432,65 μονάδες.