Σημαντικά μηνύματα για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών αναμένει από το ετήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Σε άρθρο του στο Bloomberg ο Ελ Εριάν αναφέρει τα εξής: «Το ετήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ το οποίο φέρνει σε επαφή πανεπιστημιακούς εμπειρογνώμονες, συμμετέχοντες στη χρηματοπιστωτική αγορά και πολλούς από τους κεντρικούς τραπεζίτες του κόσμου, αρχίζει στις 27 Αύγουστου. Η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη – στα χαρτιά, τουλάχιστον.

»Αν και κατά το τρέχον έτος το επίσημο θέμα είναι «η δυναμική του πληθωρισμού και η νομισματική πολιτική», η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα του Κάνσας (Federal Reserve Bank of Kansas City) θα αποτελέσει ευκαιρία για να εξετασθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στον αναδυόμενο κόσμο που αποτελεί απειλή για την κοινωνική ευημερία και την οικονομική σταθερότητα.

»Ωστόσο, αυτό που είναι επιθυμητό δεν είναι πάντα εφικτό. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ιδίως διαφοροποιούνται ως προς την προσέγγισή τους στο Jackson Hole. Εφέτος είναι πολύ πιθανό να υποβαθμίσουν τις συζητήσεις που σχετίζονται με άμεσα ζητήματα πολιτικής, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει τις διαθέσιμες πολιτικές τους.

»Για μεγάλο χρονικό διάστημα το Jackson Hole προσφερόταν αποκλειστικά για συζητήσεις ακαδημαϊκού τύπου που έτειναν να προηγούνται της διαμόρφωσης και της ανακοίνωσης των πολιτικών πρωτοβουλιών. Όμως, αυτό άλλαξε- κάτι που οι συμμετέχοντες στην αγορά επικρότησαν- όταν ο πρώην πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, και εν συνεχεία ο διάδοχός του Μπεν Μπερνάνκι, χρησιμοποίησαν το Φόρουμ για να καθορίσουν πιθανούς άξονες πολιτικής.

»Για παράδειγμα, η Fed χρησιμοποίησε την συνάντηση του Αυγούστου του 2010 για να σηματοδοτήσει ένα δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης κατά τον οποίο οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας προορίζονταν για την κάλυψη των μακροοικονομικών στόχων, αντί να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την εξομάλυνση των ταραγμένων συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

»Στη βάση αυτή οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν σημαντικά μηνύματα πολιτικής από τη συγκέντρωση του Jackson Hole του τρέχοντος έτους και κάποιοι αναμένεται να πιέσουν για εσωτερική πληροφόρηση.

»Μετά από μια εβδομάδα αναταραχής που χαρακτηρίζεται από υπερμεγέθης κινήσεις στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και κορύφωση της μεταβλητότητας, υπάρχει μια τεράστια όρεξη για να ακουστούν οι απόψεις των φορέων πολιτικής στα δύο τεράστια προβλήματα που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών: Τις αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης με την ολοένα γενικευμένη αδυναμία στον αναδυόμενο κόσμο (με ιδιαίτερη έμφαση στην Κίνα) και τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πλέον επαρκή πυρομαχικά για να συνεχίσουν την πολιτική της καταστολής της αστάθειας της αγοράς, την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και την ρύθμιση των τιμών και των υποτονικών οικονομικών μεγεθών.

»Τα θέματα αυτά – όσο και η επίσημη ημερήσια διάταξη – θα είναι στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών των παρευρισκομένων στο Jackson Hole. Αλλά αυτές οι ανησυχίες είναι πιθανό να προσελκύσουν λιγότερη προσοχή από τους αξίζει, καθώς και λιγότερα διορατικά δημόσια σχόλια από σημαντικούς φορείς χάραξης πολιτικής. Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλλεν εμφανίστηκε λιγότερο πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το Jackson Hole ως μια πλατφόρμα πολιτικής, ιδίως δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν σημαντικές ανακοινώσεις πολιτικής από την συγκέντρωση αυτή.

»Όπως έχουν τα πράγματα, η επόμενη προγραμματισμένη συνέλευση των κεντρικών τραπεζιτών δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στο Περού. Μέχρι τότε, ένα από τα δύο αποτελέσματα θα έχουν καθοριστεί: Είτε μια συντονισμένη χαλάρωση των εθνικών νομισματικών πολιτικών θα έχει επιτύχει να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές ή η πιο έντονη μεταβλητότητα στις αγορές θα τροφοδοτήσει μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, εντείνοντας τους κινδύνους για φαύλο κύκλο οικονομικής συρρίκνωσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

»Οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν για το πρώτο αποτέλεσμα. Όμως, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις πράξεις πολιτικής και τις προοπτικές, θα ήταν καλό να προγραμματιστούν για το δεύτερο».