To «Χρονικό», από τα κλασικότερα έργα της ελληνικής μουσικής Ιστορίας, παρουσιάζεται την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Ο συνθέτης του έργου, Γιάννης Μαρκόπουλος, θα παρουσιάσει επίσης και τον νέο του δίσκο «Εντεύθεν».
Το «Χρονικό», σε στίχους Κ. Χ. Μύρη, περιγράφει με μοναδικό τρόπο την επώδυνη πορεία του ελληνισμού στον εικοστό αιώνα. Η δομή του «Χρονικού»,όπως έχει αναφέρει οσυνθέτης, έχει δύο τραγουδιστικούς άξονες. Ο ένας, με τη μορφή της νεο-μπαλάντας για γυναικεία φωνή, που αντιπροσωπεύει το μουσικό ήθος των μεγαλουπόλεων και ο άλλος,για ανδρική φωνή, που αντιπροσωπεύειτην πολυμορφίααπό τον τρόπο ζωής της περιφέρειας.
Ενορχηστρωτικά,συνδυάζονταιταελληνικά όργαναμε τα συμφωνικά. Ο Γιάννης Μαρκόπουλοςπαρουσίασε για πρώτη φορά το «Χρονικό» το 1969 στο ιστορικό στούντιο Λήδρα και την ίδια χρονιά ανέθεσε στουςπρωτοεμφανιζόμενους τότε τραγουδιστές Νίκο Ξυλούρη και Μαρία Δημητριάδη την ερμηνεία και για την ηχογράφηση του έργου στο δίσκο.
Το «Χρονικό» ήρθε και επιβλήθηκε ως νέα πρόταση μέσα στο σύνολο της ως τότε ελληνικής τραγουδοποιίας καιαποτέλεσε τομή στη μουσική πραγματικότητα της χώρας. Οπως έχει σημειώσει ο συνθέτης σε παλαιότερη συνέντευξή του «Εκείνη την εποχή είμαι μέλος μιας μεγάλης παρέας που ζητάει μια επαναστατική στροφή της νεοελληνικής τέχνης, η οποία να περιέχει βασικά στοιχεία από τη ζωντανή παραδοσιακή μας επικράτεια. Από την αρχή ήθελα το έργο να έχει δύο τραγουδιστικούς άξονες: ο ένας στη μορφή της μπαλάντας, όπως διαμορφώθηκε στη μεγαλούπολη με τα μείγματα των πολλών ακουσμάτων, και ο άλλος με την ουσία του δεκαπεντασύλλαβου της Αναγέννησης, όπως αυτός είχε αναπτυχθεί στην πατρίδα μου, την Κρήτη, και ακόμη τα λαμπερά στολίδια της ηπειρωτικής μουσικής, του μανιάτικου μοιρολογιού αλλά και των αργών νησιωτικών τραγουδιών».
Και για να καταδείξει ο συνθέτης ότι το παρελθόν μπορεί να βαδίσει χέρι-χέρι με το παρόν και το μέλλον, το αφήνει στα ερμηνευτικά χέρια της επόμενης γενιάς. Ερμηνεύουν η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Vassilikos.
Οσον αφορά το πρόσφατο έργο του, το «Εντεύθεν», εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά ζωντανά όλα τα τραγούδια του. Το «Εντεύθεν» είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες,
ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο, το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες και μιλώντας για την επόμενη ημέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους, αποδομούν και αναδομούν.
Το έργο κυοφορείται μια εικοσαετία από τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάσει του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου.
Ερμηνεύουν: Γιώργος Νταλάρας, Δήμος Αναστασιάδης, Athena Ανδρεάδη, Δάφνη Ζουρνατζή. Φλάουτο: Marc Grauwels. Συμμετέχουν: Παιδική χορωδία και η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη, Μεικτή Χορωδία, ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία». Την ορχήστρα διευθύνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

HeliosPlus