«Σήματα» από τις ΗΠΑ, μέσω των οποίων διαφαίνεται η πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις τεταμένες σχέσεις τους με τη Ρωσία, υποστηρίζει ότι λαμβάνει η Μόσχα. «Ηδη λαμβάνουμε τέτοιου είδους σήματα από τους Αμερικανούς, αν και για την ώρα δεν είναι και πολύ σαφή», υποστήριξε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Η κρίση στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και οι κυρώσεις που ακολούθησαν έχει κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης περισσότερο από ποτέ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να συνεργάζονται σε άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η συμφωνία-ορόσημο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία υπογράφτηκε τον Ιούλιο.
Από την πλευρά της η Μόσχα, σύμφωνα πάντα με τον Λαβρόφ, είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διάλογο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι είναι διατεθειμένη να «ικετεύσει» για καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Εάν ωστόσο λάβουμε μία πρόταση να ξεκινήσουμε, έστω και σταδιακά, να αποκαταστήσουμε αυτές τις διόδους, τους μηχανισμούς για διάλογο και συνεργασία οι οποίοι έχουν παγώσει από τους αμερικανούς εταίρους μας, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε», υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Εκτός από την κρίση στην Ουκρανία, η οποία από τον Απρίλιο του 2014 έχει στοιχίσει τη ζωή περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, στο επίκεντρο της διαμάχης Ουάσινγκτον και Μόσχας βρίσκονται επίσης η κρίση στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης ζητήματα εμπορίου και ασφάλειας.
Την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 5 Αυγούστου, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και συζήτησαν τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.