Από το 1880 που άρχισε η επίσημη καταγραφή μετρήσεων, κανένας μήνας δεν ήταν πιο θερμός από τον φετινό Ιούλιο, ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Σε παγκόσμια κλίμακα, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας έφτασε τον περασμένο μήνα τους 16,61 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,08 βαθμούς το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 1998.

Καυτός Ιούλιος

Δεδομένου ότι ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση τιμή για τον περασμένο μήνα ήταν και η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ οποιονδήποτε μήνα.

Σε σχέση με τον μέσο όρο για τον 20ό αιώνα, ο φετινός Ιούλιος ήταν 0,81 βαθμούς Κελσίου θερμότερος.

Στην ξηρά, πάντως, η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου δεν ήταν ακραία. Έφτασε τους 0,96 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, και ήταν ο έκτος θερμότερος Ιούλιος από το 1880.

Στη θάλασσα, αντίθετα, η διαφορά από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, 0,75 βαθμοί Κελσίου, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην επιφάνεια του νερού για οποιονδήποτε μήνα από το 1880 ως σήμερα.

Λόγω της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, τα ρεκόρ ζέστης καταρρίπτονται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Το 2014 ήταν το θερμότερο έτος της σύγχρονης ιστορίας. Το ρεκόρ όμως δεν αποκλείεται να καταρριφθεί φέτος, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν το πιο ζεστό από το 1880.

Η διεθνής κοινότητα θα επιχειρήσει να καταλήξει σε νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο για το κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι στα τέλη του έτους.

Newsroom ΔΟΛ