Χωρίς να αιφνιδιάζονται από την κίνηση του έλληνα πρωθυπουργού να παραιτηθεί, τα διεθνή ΜΜΕ βάζουν στην κορυφή την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα την οποία διαβάζουν ως επιλογή «στρατηγικής υποχώρησης».
Οι ξένες αναλύσεις συνδέουν την προσφυγή στις κάλπες κυρίως με το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν πως ο απερχόμενος πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής, αν και δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως «κάθε κάλπη ενέχει ρίσκο».
«Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε ευελπιστώντας πως θα ενισχύσει την θέση του με πρόωρες εκλογές» γράφει το πρακτορείο Reuters. H απόφασή του «βάθυνε την πολιτική αβεβαιότητα την ημέρα που εκταμιεύτηκε το πρώτο τμήμα της πρώτης δόσης από το νέο πρόγραμμα, όμως οι πρόωρες εκλογές πιθανώς θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του πριν αρχίσουν να «τσιμπάνε» τα πιο δύσκολα σημεία του νέου πακέτου», γράφει.
Οι κάλπες, σημειώνει, «μπορούν επίσης να του επιτρέψουν να επιστρέψει στην εξουσία από ισχυρότερη θέση, χωρίς να έχει τους αντιμνημονιακούς «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ να τον επιβραδύνουν». Το πρακτορείο επισημαίνει πως στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πριν τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, η απήχηση του Τσίπρα ήταν μεγάλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Ο βρετανικός Guardian παρουσιάζει στον τίτλο του τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε «υπολογισμένο ρίσκο». Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα γιατί ο πρωθυπουργός προχωρά τώρα σε αυτήν την απόφαση, επισημαίνοντας πως «ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εγγυημένες σε αυτό το στάδιο […] και στο ενδιάμεσο σίγουρα η απήχησή του θα έχει ψαλιδιστεί».
Η εφημερίδα απαντά πως, έστω κι αν «λίγοι πολιτικοί έχει χρειαστεί να υπαναχωρήσουν σε τέτοιο βαθμό από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες όπως ο Τσίπρας», αρκετοί θεωρούν πως «ο Τσίπρας είναι ο μόνος που μπορεί να αναμορφώσει την Ελλάδα». «Με νωπή εντολή, ο κάποτε μαρξιστής Τσίπρας δεν θα μπορέσει μόνο να επανεφεύρει τον εαυτό του ως προοδευτικό μετριοπαθή, αλλά και ως τον πολιτικό που έσωσε την Ελλάδα από τον εαυτό της και απέφυγε το Grexit.
«Προχωρώντας τόσο νωρίς σε εκλογές, αρκετοί πιστεύουν πως ο Τσίπρας φέρνει προ τετελεσμένων τους εσωκομματικούς του αντιπάλους πριν ο φτωχοποιημένος πληθυσμός αρχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις των νέων μέτρων – τον Οκτώβριο μπορεί να είναι αργά για να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του» τονίζει.
Ανάλογη είναι και η ανάγνωση του γαλλικού Monde. «Η νέα κίνηση πόκερ του Αλέξη Τσίπρα» είναι ο τίτλος με τον οποίο η εφημερίδα εξηγεί την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού. «Οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν για τρίτη φορά σε έναν χρόνο που βύθισε την χώρα στην αβεβαιότητα» γράφει, λέγοντας πως η κίνηση «ήταν αναμενόμενη μετά την απώλεια της πλειοψηφίας» στη Βουλή.
«Η ανησυχία του Αλέξη Τσίπαρ δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, οι φωνές διαφωνούντων που επικρίνουν ανοικτά τον πρωθυπουργό» τονίζει η εφημερίδα. «Κι αν η διενέργεια εκλογών ήταν αναμενόμενη, εξέπληξε η ταχύτητα της απόφασης, και μάλιστα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να προχωρήσει σε συνέδριο» γράφει, για να αναφέρει ως εξήγηση ότι ο Τσίπρας «γνωρίζει πως όσο περιμένει, τόσο διακινδυνεύει να μειωθεί η δημοτικότητά του».
Γερμανικά ΜΜΕ
Η γερμανική Frankfurter Allegemeine Zeitung χαρακτηρίζει «τακτική υποχώρηση» την κίνηση του Τσίπρα, και την αποδίδει αρχικά στο ότι «η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του τού είχε κάνει τη ζωή δύσκολη» ώστε να γίνουν εκλογές που «πιθανότατα θα ενισχύσουν την εξουσία του». «Πρόκειται για ριζοσπαστικό βήμα, όμως οι πρόωρες εκλογές του δίνουν πλεονέκτημα» αναφέρει.
Με κάλπες σε αυτήν την συγκυρία, εξηγεί, ο Τσίπρας «μπορεί να καταρτίσει τις λίστες υποψηφίων απομακρύνοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία και θα έχει στο τέλος ελάχιστο χρόνο να ανασυνταχθεί». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, η εφημερίδα τις θεωρεί ακόμη άγνωστες και επισημαίνει ότι τον Οκτώβριο «πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι μετεκλογικοί σχηματισμοί».
«O διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, ίσως να είναι ο Τσίπρας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να διαπραγματευτούν και πάλι με λογικούς ανθρώπους στην Αθήνα. Για εμάς στη Γερμανία, μπορεί να προκαλεί σύγχυση το γεγονός ότι ο Τσίπρας προκήρυξε δημοψήφισμα λέγοντας όχι στη συμφωνία με τους πιστωτές, αλλά στη συνέχεια διαπραγματεύθηκε ένα παρόμοιο σκληρό πακέτο. Ο Τσίπρας πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι αντίπαλος των ιδιωτικοποιήσεων, εχθρός της οικονομίας της αγοράς, είναι σοσιαλιστής. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας νωρίτερα αυτό το έτος καταδίκασε τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες τώρα αναμένει στην ίδια τη χώρα. Αυτή η στροφή δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί. Ακόμη και σε πολλούς Έλληνες προκαλεί σύγχυση αυτή η εξέλιξη. Αλλά θα ήταν σοβαρό λάθος να συμπεράνουμε από αυτή τη σύγχυση, ότι ο Τσίπρας είναι ένας πολιτικός που δεν μπορεί να είναι χρήσιμος στη χώρα του».
«Ξαφνικά μεταρρυθμιστής» γράφει για τον Αλέξη Τσίπρα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «O Τσίπρας θεωρεί ότι θα κερδίσει τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Ουδείς Έλληνας πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, μόλις ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παρά το γεγονός ότι δεν τήρησε κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις του και δέχτηκε ένα άλλο πρόγραμμα λιτότητας των Ευρωπαίων, ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του αλλά τελικά αναγκάστηκε να ενδώσει στον εκβιασμό των Ευρωπαίων», γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Σύμφωνα με το Spiegel, με μια πρώτη ματιά, η επιλογή των εκλογών μπορεί να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, παρέχει επίσης μια ευκαιρία. Οι εταίροι αμφέβαλαν αν αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εφαρμόσει τις απαιτήσεις. Ο Τσίπρας δεν είχε την εντολή να το πράξει. Είχε κερδίσει τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να τελειώσει το προηγούμενο πρόγραμμα διάσωσης. Μια μετριοπαθής, προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση υπό τον Τσίπρα, που θα έχει μια νέα εντολή θα ήταν ευπρόσδεκτη από τους εταίρους.
Η Die Zeit γράφει ότι «οι πιστωτές απαιτούν τη συμμόρφωση του Τσίπρα με τη λιτότητα». Προσθέτει μάλιστα ότι «Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον αποχωρούντα πρωθυπουργό να μην αποκλίνει από την πολιτική της λιτότητας, παρά τις εκλογές». Η επικεφαλής των βουλευτών του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στη Bundestag, Γκέρντα Χάσελφελντ τόνισε ότι «και η νέα κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις συμφωνίες με τους πιστωτές, διαφορετικά, δεν θα καταβληθούν οι δόσεις».
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Λαϊκού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες θα ισχύσουν φυσικά και μετά τις νέες εκλογές».
Ο ηγέτης του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο εύθραυστη από ό,τι υπολογίζει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.