«Οι εκλογές είναι οδός διαφυγής του Τσίπρα από τα εσωκομματικά του αδιέξοδα» είναι η κυρίαρχη άποψη στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ όπου κυριαρχούν οι εκτιμήσεις περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και μάλιστα, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς που δυναμιτίζουν την ήδη κακή κατάσταση της οικονομίας και θεωρούν ότι η εκλογολογία το μόνο που δημιουργεί είναι συνεχή αβεβαιότητα.

Τα όσα συνέβησαν χθες, όπως π.χ. η απόφαση της κυβέρνησης για την επένδυση με το χρυσό στην Χαλκιδική, η επιστολή-αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να συμμετέχει και αυτό στην αξιολόγηση του μνημονίου, η ρελάνς στη Φράπορτ για το ζήτημα της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, δείχνουν σαφώς ότι στόχος είναι οι άμεσες εκλογές.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει μια μεγάλη…«μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση που αφορά τους χειρισμούς της στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού και όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένα πεδίο που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λόγω και ιδεολογικής τοποθέτησης δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και θα το βρίσκει μπροστά του.

Στη ΝΔ δίνουν μεγάλη σημασία και στην εκτίμηση που έκανε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου το βράδυ της Τετάρτης από τον Ελαιώνα, ότι το θέμα της μετανάστευσης θα κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.

Γι’ αυτό από εδώ και πέρα η αξιωματική αντιπολίτευση θα ανεβάσει…στροφές και θα αυξήσει την επιθετική της ρητορική έναντι της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν το λεγόμενο πεδίο του «νόμου και της τάξης», το οποίο είναι και προσφιλές στη συντηρητική παράταξη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στο γραφείο του και είχε πολλές συσκέψεις επιμένει: «δικό τους θέμα, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή». Στον προγραμματισμό του για το προσεχές διάστημα κυριαρχούν οι εξορμήσεις στην περιφέρεια, η παρουσία του σε πλήθος κομματικών δραστηριοτήτων και η συστηματική ενασχόλησή του με θέματα προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Ο ίδιος έχει δώσει εντολή έως την επόμενη εβδομάδα να του καταθέσουν οι τομεάρχες προτάσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, ενώ επίσης στο περιβάλλον του παρατηρείται κινητικότητα με τη δραστηριοποίηση παλαιών και πεπειραμένων συνεργατών του.

Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν ότι έχουν πλήθος ενδείξεων που τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν για τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα και αναμένουν ότι το νέο κύμα δημοσκοπήσεων που θα υπάρξει μετά την λήξη των θερινών διακοπών, θα επιβεβαιώσει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της μνημονιακής μετάλλαξης κατά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Διχάζει το Ευρωπαϊκό Μέτωπο

Η αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση ήταν κατά πολλούς μια ευκαιρία να συνασπιστούν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα που στήριξαν το Ναι στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι αντίθετος με αυτή την προοπτική, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει και επανήλθε χθες με τρεις παρεμβάσεις του, θέλοντας να δώσει ώθηση στο συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο όμως δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στη ΝΔ, τόσο από τη σημερινή ηγεσία όσο και από τους καραμανλικούς. Μάλιστα, ο Κώστας Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων, και εκ των πιο στενών συνομιλητών του κ. Μεϊμαράκη έκλεισε το θέμα με συνέντευξή του στο Ρ/Σ Βήμα fm.

Αντίθετα, φανατικός υποστηρικτής του εγχειρήματος είναι ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που εκτιμά ότι θα μπορούσαν ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ να μην κατέβουν στις εκλογές, χωρίς όμως να διαλυθούν και να ενταχθούν στο νέο κόμμα ώστε το ευρωπαϊκό μέτωπο να κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών και αμέσως μετά τις εκλογές τα κόμματα να «αφυπνιστούν», να συγκυβερνήσουν και φυσικά να έχουν διακριτές κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στους συνομιλητές του, ότι με τη συγκρότηση του Μετώπου δεν θα αθροιστούν τα ποσοστά των κομμάτων τους, αλλά ενδεχομένως να υπάρξει και διαρροή ψηφοφόρων. «Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε ο μηχανισμός. Η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα και μπορεί να εκφράσει τους ψηφοφόρους» λέει ο κ. Τασούλας.