Συνολική μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό με δημοσιονομικά ισοδύναμα ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Το νέο εναλλακτικό σχέδιο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση είτε σε κυβερνητική σύσκεψη είτε σε υπουργικό συμβούλιο, με στόχο να ψηφιστεί νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση μέσα στον Οκτώβριο.
Θα προηγηθεί κοινωνικός διάλογος στον οποίο θα λάβει μέρος ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, όπως δήλωσε ενημερώνοντας δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Χρειαζόμαστε μία μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αξιοπρεπείς συντάξεις και ότι οι κατώτατες συντάξεις δεν θα μειωθούν», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ σημείωσε ότι «δεν επιδιώκουμε επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το σύστημα δεν ήταν δίκαιο ούτε πριν από την εποχή του μνημονίου».
Σε σχέση με τα εργασιακά, το υπουργείο έχει στόχο να παρουσιάσει στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις προτάσεις της κυβέρνησης. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι «ο πλήρης εξευρωπαϊσμός του εργασιακού ζητήματος», καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «η απορυθμισμένη Ελλάδα θα γίνει ο καθρέφτης της απορυθμισμένης Ευρώπης». Επιπλέον, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στα εργασιακά να συμβαδίζουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ο υπουργός ξεκινά διμερείς επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες. Στο ίδιο πλαίσιο φτάνει και στις 28 Αυγούστου, προσκεκλημένος του κ. Κατρούγκαλου, στη χώρα μας, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ.
Κρίσιμα ζητήματα στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.