Την αναγκαιότητα υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας, μεταξύ της Πολιτείας και του Δήμου Αθηναίων, για την έκτακτη και προσωρινή, ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, παραχώρηση χρήσης του χώρου στον Ελαιώνα, όπου δημιουργήθηκε το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, ο δήμαρχος Αθηναίων. Επίσης, απαριθμεί μια σειρά προϋποθέσεων που πρέπει να διασφαλιστούν, όπως οι υποδομές ανοιχτής φιλοξενίας που θα πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές, οι κανόνες υγιεινής, η παροχή ιατροφαρμακευτικής συνδρομής, η αστυνομική φύλαξη και η έκδοση κανονισμού λειτουργίας του χώρου.

«Καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και ενεργώντας συχνά στα όρια των αρμοδιοτήτων τους, οι υπηρεσίες του δήμου μας έχουν ενεργήσει με αποφασιστικότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο, απέναντι στη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση» γράφει στην επιστολή του ο κ. Γιώργος Καμίνης. Επισημαίνει την ανάγκη για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα αποτελέσει και τη βάση διαχείρισης του φαινομένου στη χώρα μας.
«Η αντιμετώπιση της εκτυλισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, όμως δεν επιτρέπεται να βαρύνει ένα μόνο Δήμο. Όπως ακριβώς η Ελλάδα απαιτεί από τους Ευρωπαίους Εταίρους της να συμμετάσχουν σε ένα δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης στο θέμα των προσφύγων, έτσι ακριβώς και ο δήμος Αθηναίων απαιτεί ισότιμη μεταχείριση στο εθνικό πλαίσιο, μέσω ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού που αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική και ορθολογική προσέγγιση του προβλήματος» αναφέρει.

Απαραίτητα τα έργα υποδομών που εκκρεμούν χρόνια στον Ελαιώνα

Όσον αφορά τον δημοτικό χώρο στον Ελαιώνα, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρει ότι η διάθεση του χώρου έγινε με γνώμονα τη διασφάλιση της συνολικής λειτουργίας της πόλης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. «Με το παρόν έγγραφο, κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμισθεί ότι για την ως άνω έκτακτη και προσωρινή παραχώρηση χρήσης του χώρου, πρέπει να υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή της Πολιτείας και του Δήμου».

Μια συμφωνία που θα προσδιορίζει τους όρους παραχώρησης της εν λόγω περιοχής, όπως γράφει η επιστολή, και η οποία πάντως θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτη είναι ο προσωρινός χαρακτήρας. «Το προβλεπόμενο στην Α.Π. 282/14.8.2015 επιστολή του ΥΠΕΣΔΑ χρονικό όριο της 31ης.12.2015 πρέπει πράγματι να αποτελέσει το απώτατο καταληκτικό όριο, δεδομένου ότι παρέχει στην Πολιτεία επαρκές χρονικό διάστημα υλοποίησης της δέσμευσής της –την οποία και εσείς μου εκφράσατε- για εξεύρεση μονιμότερων δομών φιλοξενίας. Δομών που θεωρούμε αυτονόητο ότι θα εγκατασταθούν πλέον εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων».

Ακολουθούν, η διασφάλιση υποδομών ανοιχτής φιλοξενία, η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων ειδών, παροχή ιατροφαρμακευτικής συνδρομής. Ακόμη, αστυνομική φύλαξη του διατιθέμενου χώρου, αλλά και των παρακείμενων αυτού, χάριν της ασφάλειας τόσο των φιλοξενουμένων όσο και των κατοίκων και των διερχόμενων πολιτών. Τελευταία προϋπόθεση η έκδοση κανονισμού λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι λειτουργίας, καθώς και ο μηχανισμός ελέγχου τα εφαρμογής των όρων αυτών.

Τέλος, ο κ. Καμίνης υπογραμμίζει ότι η δημιουργία και η λειτουργία του εν λόγω χώρου προσωρινής φιλοξενίας είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από έργα και πρωτοβουλίες που η περιοχή έχει ανάγκη. «Σημειωτέον ότι η περιοχή του Ελαιώνα αποτελεί ιδιάζουσας σημασίας περιοχή για την Αθήνα, καθώς έχει συνδεθεί με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, λαμβανομένης υπόψη και της νομικής φύσης που το ειδικό θεσμικό πλαίσιο έχει προσδώσει στις χρήσεις που μπορούν νομίμως να αναπτυχθούν εκεί» αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας.

Όπως επισημαίνει, «είναι απαραίτητο να συνοδευτεί τάχιστα από έργα και πρωτοβουλίες που η περιοχή έχει ανάγκη». Έργα υποδομών που εκκρεμούν για πολλά χρόνια (π.χ. ολοκλήρωση των εργασιών στην οδό Αγίας Άννης και ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην οδό Πολυκάρπου). «Είναι η κατάλληλη στιγμή να σταλεί ένα μήνυμα θετικό στους κατοίκους που θα αποτελέσει και “αντιστάθμισμα” στις ενέργειες στις οποίες επιδίδονται ξενόφοβοι και ρατσιστικοί κύκλοι στην περιοχή» καταλήγει.