Η Γερμανία ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο το 2015, ο οποίος μπορεί να φθάσει «έως και τις 750.000», ένας αριθμός-ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, η εφημερίδα γράφει πως «αντί για τους 450.000 αιτούντες άσυλο που είχαν προβλεφθεί, ο αριθμός τους μπορεί να φθάσει έως και 750.000 φέτος -μακράν του μέγιστου αριθμού αιτήσεων που είχε καταγραφεί το 1992».

Το 1992, η Γερμανία χρειάστηκε να εξετάσει 438.191 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προσφύγων.

Ούτε το Γραφείο Προσφύγων, που αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη τις νέες προβλέψεις του, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών, με τα οποία προσπάθησε να επικοινωνήσει το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν διαθέσιμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναφέρει η Handelsblatt.

Στις αρχές του 2015, το Γραφείο προέβλεπε ότι θα υποβληθούν 300.000 αιτήσεις ασύλου, όμως ο αριθμός αυτός είχε ξεπεραστεί ήδη την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt που επικαλείται κείμενο από συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Μέχρι τώρα το Γραφείο ανέφερε ότι έχει καταγράψει 258.000 αιτήσεις, όμως έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τις ετήσιες προβλέψεις του που πλέον φθάνουν τις 450.000 αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, κάλεσε από τις στήλες της περιφερειακής εφημερίδας Passauer Neue Presse την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση απέναντι στο κύμα των προσφύγων, εκτιμώντας πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περάσει από τη ‘φάση διακοπές’ στη ‘φάση έκτακτης ανάγκης’», είπε για να σημειώσει πως «επιτέλους έχουμε ανάγκη από έναν Ευρωπαίο Επίτροπο για τους Πρόσφυγες».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (HCR) για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, απηύθυνε έκκληση για καλύτερη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Μακροπρόθεσμα, δεν είναι διαχειρίσιμο να βλέπουμε μόνο δύο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –τη Γερμανία και τη Σουηδία– να αναλαμβάνουν την πλειονότητα των προσφύγων […]. Η πλειονότητα των προσώπων που διασχίζουν με μικρά σκάφη τη Μεσόγειο διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών έχουν το ηθικό καθήκον να τους υποδεχθούν και την προφανή νομική υποχρέωση να τους προστατεύσουν» προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2014, μόνο η Γερμανία υποδέχθηκε το 32,4% του συνόλου των αιτούντων άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε πως το θέμα των μεταναστών στην ΕΕ, που αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους «πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Ελλάδα και η σταθερότητα του ευρώ».