Το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει πολλά καταφύγια. Από τη Σαντορίνη ως τους Παξούς, οι προορισμοί είναι πολλοί, θελκτικοί και κυρίως γνωστοί. Οταν ακούει κανείς όμως για μία από τις μεγαλύτερες παραλίες με άμμο στην Ευρώπη, τότε ο νους του δύσκολα πηγαίνει στο Μονολίθι κοντά στην Πρέβεζα. Κι όμως, ακριβώς εκεί είναι που 14 χιλιόμετρα χρυσών κόκκων απλώνονται για να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τις διακοπές –κουβαλώντας πάντα μαζί και την αύρα του Ιονίου.
Με εφαλτήριο το SESA Βoutique Ηotel (υποδέχεται ψαγμένους επισκέπτες για τρίτη χρονιά στο Κανάλι, σε ένα από τα χωριά που βρέχονται από τα νερά της απέραντης παραλίας), ξεκινά η περιπέτεια σε έναν από τους εναλλακτικούς προορισμούς του εφετινού καλοκαιριού. Μια πρόταση που ξέρει να μοιράζει άριστα τον χρόνο της μεταξύ χαλάρωσης και αδρεναλίνης. Γιατί εδώ, εκτός από την προφανή επιλογή που υποδεικνύει βουτιές στην πισίνα του ξενοδοχείου και στη θάλασσα (εναλλάξ), υπάρχει η δυνατότητα να μυηθεί κανείς στα μυστικά αρχαιολογικών χώρων στις γύρω περιοχές, να πραγματοποιήσει πτήση με ανεμόπτερο, να κάνει ράφτινγκ στον Αχέροντα και να περιπλανηθεί στο εντυπωσιακό κάστρο του Παντοκράτορα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Επειτα από ένα πλούσιο α λα καρτ πρωινό στο SESA (από αβγά benedict μέχρι pancakes), η ημέρα ξεκινά με μια επίσκεψη στη γειτονική Νικόπολη και το νέο μουσείο της, το οποίο βοηθά τον καθένα να «περπατήσει» στην αρχαία πόλη, αλλά και να «δει» τον Οκταβιανό Αύγουστο να νικά τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη Ναυμαχία του Ακτίου. Εχοντας πάρει μια γερή δόση από την ιστορική κληρονομιά της περιοχής, η όρεξη για να μάθει κανείς περισσότερα σκοτεινά μυστικά μεγαλώνει και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην υπόγεια αίθουσα του Νεκρομαντείου του Αχέροντα για μια (σύντομη) «επικοινωνία» με τον Αδη. Στα υπόλοιπα, πιο φωτεινά, σημεία του ποταμού, πάντως, τα ανοιχτά χρώματα χαλάνε το μυστηριώδες κόνσεπτ, αφού οι βάρκες δεν μοιάζουν να οδηγούν στον κάτω κόσμο, αλλά αντίθετα σε κάποιον επίγειο παράδεισο. Για το τέλος, μια βόλτα στην Πρέβεζα μοιάζει εξίσου απαραίτητη: με τους στίχους του Καρυωτάκη να κρύβονται στις γωνιές της, ένα απόγευμα με λίγες παραπάνω σκέψεις και ένα παγωτό στο χέρι είναι η καλύτερη επιλογή.
Πίσω στο SESA πια (ναι, τα αρχικά του κρύβουν τον πυρήνα του καλοκαιριού: sea, earth sand, air) και πριν από τον ύπνο με την υπογραφή της Coco-Μat σε ένα από τα θεματικά δωμάτια, το δείπνο επιτρέπει μία ακόμη γαστριμαργική περιπλάνηση, πάντα με μεσογειακή πινελιά. Από τον σολομό μέχρι τον εναλλακτικό γύρο, τα ευφάνταστα πιάτα φέρουν την κύρια ευθύνη που αρκετοί τουρίστες αφήνουν καθημερινά πίσω τις παραλίες της Λευκάδας για να επισκεφθούν το Κανάλι. Η ώρα για την απόλυτη χαλάρωση πλησιάζει και το γαλάζιο δωμάτιο –στην καρδιά του Αυγούστου, φυσικά και έχετε διαλέξει εκείνο με τη διακόσμηση που παραπέμπει σε θάλασσα –επιβεβαιώνει τη σκέψη που κάνατε όλη την ημέρα: Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς καράβι για να απολαύσει αξέχαστες διακοπές.
info:

SESA Βoutique Hotel: Κανάλι, Πρέβεζα, τηλ. 26820 52707, www.sesahotel.com

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ