Τα drones μπορεί να έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, ωστόσο δεν είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Πρόσφατα αρκετές ήταν οι περιπτώσεις αμερικανών πολιτών, οι οποίοι κατέρριψαν drones που παραβίαζαν την ιδιωτικότητά τους, καθώς πετούσαν πάνω από τα σπίτια και τους κήπους τους καταγράφοντας εικόνες από τις περιουσίες αλλά και την προσωπική τους ζωή.

Στην προσπάθειά τους να καταγράψουν τις επιπτώσεις των πτήσεων των αυτόνομων ιπτάμενων σκαφών στην άγρια ζωή, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα φόρεσαν σε έξι αρκούδες «έξυπνα» περιλαίμια τα οποία παρακολουθούσαν τους δείκτες υγείας των ζώων. Στην συνέχεια πάνω από τις αρκούδες τα drones πραγματοποίησαν συνολικά 17 πτήσεις.

Κατακόρυφη αύξηση των καρδιακών παλμών

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι καρδιακοί παλμοί των αρκούδων εκτοξεύονταν στα ύψη όταν τα drones πετούσαν σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν εκείνες. Πέραν της αύξησης των καρδιακών παλμών παρόλα αυτά, οι ειδικοί δεν εντόπισαν κάποια αλλαγή ως προς την συμπεριφορά των ζώων στην όψη των μικρών ιπτάμενων σκαφών.

«Οι συγκεκριμένες αρκούδες που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή, ζουν σε μια περιοχή με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο» αναφέρουν οι ερευνητές. «Για τον λόγο αυτόν, ενδέχεται να εμφανίζουν σχετικά περιορισμένα επίπεδα στρες, από ότι θα εμφάνιζαν άλλες».

Τα drones αυξάνουν τη θνησιμότητα των ζώων;

Σε πολλές περιπτώσεις τα drones αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη μελέτη της άγριας ζωής, καθώς με τη βοήθειά τους οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να «επισκεφθούν» απομακρυσμένες, δύσβατες περιοχές και να παρακολουθήσουν διάφορα είδη ζώων από μακριά.

Οι αμερικανοί ερευνητές ωστόσο θεωρούν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες που εμφανίζουν τα ζώα στην παρουσία των drones «θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζονται π.χ. με την ξαφνική μετακίνησή τους λόγω της τρομάρας τους στην οριοθετημένη περιοχή ενός άλλου ζώου ή σε οδικά δίκτυα».

Όπως υπογραμμίζουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Current Biology», οι ερευνητές που μελετούν την άγρια ζωή με τη βοήθεια drones οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά στην περίπτωση απειλούμενων ειδών.