Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διενέργεια ψήφου εμπιστοσύνης και εκλογών όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τέλος Σεπτεμβρίου ή τέλος Οκτωβρίου.
«Άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Μέσα στο δεκαήμερο οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ένας οδικός χάρτης, που θα πρέπει να είναι προαποφασισμένο ότι θα μας πάει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, καθώς επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους» τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 9,84.
Αναφερόμενη στις πρόωρες εκλογές, είπε μεν πως δεν υπάρχει απόφαση αλλά στη συνέχεια δεν απέκλεισε να γίνουν τέλος Σεπτεμβρίου. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση ήταν προσανατολισμένη στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας, εκκρεμεί η ψήφιση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια ακολουθούν οι εκταμιεύσεις, για να πληρωθούν αυτά που πρέπει… Για το τι θα συμβεί περαιτέρω έχουν ακουστεί πολλές σκέψεις, ωστόσο πρέπει να πω μετά βεβαιότητος ότι δεν υπάρχει απόφαση για το τι θα συμβεί. Είναι μια συγκυρία με πολλές παραμέτρους και πιεστικούς χρόνους» δήλωσε.
Για πιθανή εκλογική αναμέτρηση πρόσθεσε ωστόσο: «Και αυτό ενδέχεται. Μπορεί τέλος Σεπτεμβρίου, μπορεί και τέλος Οκτωβρίου. Δεν θα ήθελα να αποτολμήσω να πω χρόνους εκλογών, διότι είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα, το εάν και πότε θα συμβούν. Πραγματικά θα θέλαμε, με την έννοια ότι δεν είναι δυνατόν να μην θέλει κάποιος να έχει μια σταθερή κυβέρνηση, ώστε να μπορούμε γρήγορα και απλά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη και πολλές άλλες παραμέτρους».
Σε ότι αφορά το αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «είναι μια σκέψη. Έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει απόφαση». Αναλύοντας τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την επιλογή, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή δεν έχει την πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική της. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό εμπόδιο, το οποίο μας υποχρεώνει να κάνουμε τις επόμενες σκέψεις. Μία σκέψη είναι αυτή και στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει 162 ψήφους».
Ωστόσο, η ίδια διαβλέπει πως ο στόχος των 162 ψήφων δεν είναι εφικτός. «Αυτή τη στιγμή προβληματιζόμαστε και από τους συντρόφους της μειοψηφίας που έχουν επιλέξει κάτι διαφορετικό» σημείωσε.
Μπροστά στο σενάριο που φέρεται να εξετάζει η Αριστερή Πλατφόρμα για αποχή από τη διαδικασία και κατά πόσο η επιλογή αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης, η κυρία Γεροβασίλη υπήρξε κατηγορηματική.
«Όχι. Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε τα πράγματα, όπως μας βολεύει. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ. Θα αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα και βεβαίως θα λέμε την άποψή μας ανοιχτά και όλους τους προβληματισμούς. Δεν πρόκειται να κάνουμε ό,τι μας βολεύει. Δεν υπάρχει ό,τι μας βολεύει αυτή τη στιγμή, μόνο τι εξυπηρετεί την χώρα και βεβαίως την χώρα την εξυπηρετεί μια σταθερή κυβέρνηση» τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε την πιθανότητα δημιουργίας νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα σύνθεση της Βουλής. «Από την υπάρχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση, που να μπορεί σταθερά να υλοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα… Αρκετά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν εφαρμοστικούς νόμους» ανέφερε.
Διευκρίνισε μάλιστα πως η παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να διερευνήσει το ενδεχόμενο αυτό. «Διότι άποψή μας σταθερά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκύπτει από λαϊκή εντολή και μόνον. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κυβερνάται η χώρα. Το Σύνταγμα βεβαίως προβλέπει και άλλους τρόπους και καλώς κάνει για ειδικές περιπτώσεις… Δική μας άποψη είναι ότι όταν μια κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη -προς στιγμήν δεν την έχει απολέσει, με την έννοια του τυπικού μέρους του Συντάγματος-, από εκεί και πέρα οι εκλογές είναι αυτές οι οποίες θα αναδείξουν το τι θέλει ο ελληνικός λαός να συμβεί. Αυτό επιτάσσει η Δημοκρατία» κατέληξε.