Το κέντρο των περισσότερων γαλαξιών είναι συνήθως το βασίλειο μιας γιγάντιας μελανής οπής. Ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ εντόπισαν τη μικρότερη σε γαλαξιακό κέντρο μαύρη τρύπα από όσες γνωρίζουμε στο Σύμπαν.


Σημαντική ανακάλυψη

Η μελανή οπή βρίσκεται στον γαλαξία RGG 118 που απέχει 340 εκ. έτη φωτός από εμάς. Δεν είναι βέβαια μια μικρή μαύρη τρύπα αφού οι ερευνητές υπολογίζουν ότι έχει μάζα 50 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Ομως είναι περίπου δύο φορές μικρότερη από τις μικρότερες μελανές οπές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κέντρα γαλαξιών. Υπολογίζεται ότι είναι 100 χιλιάδες φορές μικρότερη από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος μελανές οπές που έχουν εντοπιστεί σε γαλαξιακά κέντρα. Παρά το συγκριτικά μικρό της μέγεθος οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εν λόγω μελανή οπή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα παρόμοια με εκείνη που έχουν μελανές οπές πολύ μεγαλύτερες από αυτή.

Η ανακάλυψη κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική για ένα επιπλέον λόγο. Ο γαλαξίας που φιλοξενεί την μελανή οπή είναι ένας μικρός γαλαξίας που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών νάνων. Οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος γαλαξίες είναι συνήθως προϊόντα συγχωνεύσεων δύο ή περισσότερων γαλαξιών. Ετσι οι επιστήμονες αναμένεται να μελετήσουν και τον γαλαξία που φιλοξενεί την μελανή οπή αφού είναι πιθανό να εντοπίσουν δεδομένα για την εξέλιξη των γαλαξιών όταν το Σύμπαν βρισκόταν σε νεαρή ηλικία. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».