Σε θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με θέμα την έγκριση της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου (Ντάισελμπλουμ, Ντομπρόφσκις, Ρέγκλινγκ) ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ καλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.
Ο ολλανδός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, εξυγίανσης των δημοσιονομικών, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Το συνολικό πρόγραμμα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 25 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Για το θέμα του χρέους, είπε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Για το χρέος είπε ότι αυτό θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.
Ο Κλάους Ρέκλινγκ του ESM είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω αλλαγής στάσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος επίσης μίλησε για πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της συνεισφοράς του.
Η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, τα 16 δισ. ευρώ θα δοθούν για την αποκληρωμή δανείων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ωστόσο, ο Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευθούν όταν ζητηθούν.
Διαβάστε το ανακοινωθέν του Eurogroup
Δηλώσεις αξιωματούχων κατά την προσέλευσή τους στην συνεδρίαση του Eurogroup
«Τι να σας πω. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σήμερα σε αποτέλεσμα» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Σήμερα θα δούμε κατά πόσο αυτά που συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Κορυφής εφαρμόστηκαν. Πρέπει να ακούσουμε τις αποψεις της ελληνικής πλευράς για το πως γίνεται η εφαρμογή τους… Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αν δεν βρούμε λύση θα πάμε σε πρόγραμμα γέφυρα», πρόσθεσε.
«Δεν θα είναι σύντομη η συνεδρίαση. Το μνημόνιο είναι εκτεταμένο. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για θέματα που μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για την διάρκεια της συνεδρίασης.
«Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα πάνω στο ελληνικό πακέτο στήριξης της Ελλάδας… Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί ζήτημα, η βιωσιμότητα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο» σημείωσε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Και κατέληξε «ελπίζουμε πως στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».
«Η Ελλάδα έκανε ό,τι ζήτησε η Ευρώπη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Στόχος μας σήμερα είναι να αποφασίσουμε αν θα αποδεχθούμε την ελληνική συμφωνία. Το ελληνικό χρέος πρέπει να επαναξιολογηθεί, αλλά αυτή η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο και όχι σήμερα».
Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και πολιτικά και οικονομικά. Αν είναι απαραίτητο να υπάρξουν διευκρινίσεις σε κάποιο μεμονωμένο θέμα τότε θα συζητηθούν, ωστόσο «μέλημά μας είναι πρώτα και κύρια, να αποφασίσουμε».
«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανάψει το πράσινο φως για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η Αθήνα έκανε μεγαλύτερη πρόδο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες απ’ ότι τους τελευταίους έξι μήνες» σημείωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένα.
Ολοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο τελευταίο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δήλωσε ο μαλτέζος υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Σκιλούνα.
Όσο για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους επισήμανε ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: η αναδιάρθρωση και το κούρεμα. «Πολιτικά, πιστεύουμε όλοι ότι θα έπρεπε να μιλάμε για αναδιάρθρωση», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Αισιόδοξο το tweet του φινλανδού υπουργού Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας. «Συναντήσεις με συναδέλφους του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια Eurogroup.Διαισθάνομαι αισιόδοξη ατμόσφαιρα στην πόλη», έγραψε.
Beginning #Brussels meetings with #EPP colleagues. Then #Eurogroup. I sense an optimistic atmosphere in town. #AugustInBrussels
— Alexander Stubb (@alexstubb) August 14, 2015
Στις 15:30 αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurgoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Doorstep extraordinary #Eurogroup around 2:30pm #Greece
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) August 14, 2015
Θετικά μηνύματα από Κομισιόν – Ντάισελμπλουμ – Σαπέν – Επιφυλακτικό το Βερολίνο
Η θέση του Βερολίνου, όπως διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι αρνητική απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρέτισε και ο πρόεδρος τους Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ ο οποίος σύμφωνα με την βρετανική Telegraph έστειλε επιστολή στην ολλανδική Βουλή σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρή συμφωνία, ωστόσο εκφράζει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα.
Οπως μεταδίδει ο ξένος Τύπος ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε σήμερα Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με θέμα την προετοιμασία του σημερινού Eurogroup.
Παράλληλα όπως δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί».
«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», σημειώνει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».
Υπέρ του προγράμματος τάχθηκε για άλλη μία φορά και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό France Inter ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα «δημιουργήθηκε για να επιτύχει» και επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά στην επιτυχία του.
Την πεποίθησή της ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την υπερψήφισή του μερικές ώρες νωρίτερα από το ελληνικό κοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα» κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η ΕΕ είναι έτοιμη και για το ενδεχόμενος ενός δανείου-γέφυρα ύψους 6,06δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται 25-27 δισ. ευρώ για να καλύψει
Την ίδια ώρα ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Ούγκο Ντίξον, υποδέχεται με καυστικά σχόλια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας:
Totally disagree. Syriza split is best news out of Greece all year. @economistmeg
— Hugo Dixon (@Hugodixon) August 14, 2015
«Απόλυτη διαφωνία. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα καλύτερα νέα από τις αρχές του χρόνου που έρχονται από την Ελλάδα».
So that’s 49 of total 149 Syriza MPs that can’t be relied on. https://t.co/06WRkGWvjr
— Hugo Dixon (@Hugodixon) August 14, 2015
«Οπότε 49 από τους 149 βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους δεν μπορούμε να βασιστούμε»