Πέντε άτομα συνελήφθησαν και βρίσκονται υπό κράτηση από τις αμερικανικές αρχές, με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα συναλλαγών βασισμένων σε εσωτερική πληροφόρηση από τις οποίες αποκόμισαν παράνομα κέρδη άνω των 30 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του FBI σήμερα.

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν την παραπομπή εννέα ατόμων στο Νιου Τζέρσεϊ και το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία υποκλοπής εταιρικών ανακοινώσεων και παράνομων συναλλαγών βάσει των πληροφοριών που είχαν υποκλαπεί.

Βάσει των στοιχείων της υπόθεσης, χάκερ από την Ουκρανία είχαν διεισδύσει στα συστήματα των εταιριών που διανέμουν δελτία Τύπου, υποκλέπτοντας εταιρικές ειδήσεις πριν αυτές δοθούν στη δημοσιότητα, είπε άτομο με γνώση της υπόθεσης.

Οι εισαγγελικές αρχές πιστεύουν ότι οι χάκερ έδιναν στη συνέχεια τις πληροφορίες αυτές σε μια ομάδα χρηματιστών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ και αποκόμισαν τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια παράνομου κέρδους από τις συναλλαγές σε εκατοντάδες εταιρίες.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπόθεση χάκινγκ που σχετίζεται με υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης.

Ο επικεφαλής της ομάδας των χρηματιστών είναι ύποπτος για κέρδη τουλάχιστον 17 εκατ. δολαρίων, δήλωσε η πηγή.