Ο ηγέτης του PKK κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί να προστατεύσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πλήττοντας τους κούρδους πολεμιστές.
Ο Τζεμίλ Μπαγίκ δήλωσε στο BBC ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να έχει επιτυχία η δράση του Ισλαμικού Κράτους για να αποτρέψει τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει το PKK από τον πόλεμο στη Συρία.
Οι Κούρδοι πολεμιστές _ μεταξύ αυτών και το PKK _ έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες εναντίον των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Η Τουρκία, όμως, και πολλές δυτικές χώρες θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.
Η άτυπη εκεχειρία μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικής κυβέρνησης που είχε επιτευχθεί το 2013 διακόπηκε τον Ιούλιο. Η Τουρκία άρχισε να βομβαρδίζει τα στρατόπεδα του PKK στο βόρειο Ιράκ και την ίδια στιγμή ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS. Οι παρατηρητές λένε ότι οι στρατιώτες του PKK δέχονται περισσότερες επιθέσεις από όσες το ISIS.
Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, αρνούνται ότι πίσω από τη μάχη εναντίον του ISIS κρύβονται προσπάθειες να ανακοπούν τα κέρδη των Κούρδων στη Συρία. Την Τετάρτη η Τουρκία δήλωσε ότι ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά του ISIS.
«Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος… αλλά στην πραγματικότητα πολεμούν το PKK», δήλωσε στο BBC ο Τζεμίλ Μπαγίκ. «Το κάνουν για να δυσκολέψουν τη μάχη του PKK ενάντια στο ISIS. Η Τουρκία προστατεύει το ISIS».
«Ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τις σφαγές του ISIS. Στόχος του είναι να σταματήσει την πρόοδο των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών και να προάγει την τουρκικότητα στην Τουρκία».
Περισσότεροι από 40.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από όταν το PKK ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης το 1984. Τη δεκαετία του 1990 η οργάνωση υποχώρησε από το αίτημά της για τη δημιουργία κουρδικού κράτους και ζήτησε περισσότερη αυτονομία για τους Κούρδους. Το Μάρτιο του 2013 ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν κήρυξε ανακωχή.
Όμως οι βιαιότητες επανήλθαν πρόσφατα, μετά από βομβιστική επίθεση που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος κατά την οποία σκοτώθηκαν 32 άτομα στην πόλη Σουρούτς, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.
Στρατιωτική πτέρυγα του PKK σκότωσε δύο τούρκους αστυνομικούς, δηλώνοντας ότι είχαν συνεργαστεί με το ISIS στη βομβιστική επίθεση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η ίδια ομάδα βρίσκεται πίσω από έναν αριθμό επιθέσεων.
Την Κυριακή το απόγευμα πέντε αστυνομικοί και δύο πολίτες τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Σουλτανμπεϊλί στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος πραγματοποίησε την επίθεση.
Διαπραγματεύσεις η μόνη λύση
Όταν στις 24 Ιουλίου η Τουρκία ξεκίνησε επίσημα τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS, έπληξε και κουρδικές θέσεις στο βόρειο Ιράκ.
Μιλώντας στο BBC, ο Μπαγίκ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη επιλογή προκειμένου να μπει ένα τέλος στην κουρδική διαμάχη. Πρόσθεσε ότι το PKK θα σταματούσε να πολεμά αν η Τουρκία έβαζε τέλος στη στρατιωτική επιχείρηση και καλούσε διεθνείς παρατηρητές να επιβλέψουν την κατάπαυση του πυρός.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τα χτυπήματα κατά του PKK θα συνεχιστούν μέχρι η ομάδα να παραδοθεί.
Η μάχη της Τουρκίας με το PKK περιπλέκει τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους κούρδους πολεμιστές της Συρίας που συνεργάζονται με τους κούρδους αντάρτες της Τουρκίας. Χωρίς την χερσαία συνδρομή των Κούρδων, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της αμερικανικής συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί.