Πάνω από 1.550 μετανάστες περισυνελέγησαν ανοιχτά της Λιβύης

Πάνω από 1.550 μετανάστες που κινδύνευαν και επέβαιναν σε επτά πλεούμενα διασώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή.

Πάνω από 1.550 μετανάστες που κινδύνευαν και επέβαιναν σε επτά πλεούμενα διασώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή.

Το πλοίο Phoenix, που έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins sans frontieres, MSF) διέσωσε 230 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο μικρά πλεούμενα.

Το πλοίο, το οποίο εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές, παρέλαβε στη συνέχεια 125 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν από ένα τρίτο πλεούμενο από το ιρλανδικό πλοίο Niamh, που ήταν το πρώτο που επενέβη την 5η Αυγούστου στο ναυάγιο με πάνω από 200 νεκρούς.

Το πλοίο Fenice του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 77 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα τέταρτο πλεούμενο, ενώ το Fiorillo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος διέσωσε 345 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος.

Την πιο λεπτή επιχείρηση της ημέρας πραγματοποίησε το Phoenix, διασώζοντας τους επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα με κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων από τον κανονικό, το ένα εκ των οποίων ρυμουλκούσε το άλλο.

Χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε ωρών για να διασωθούν οι 775 επιβάτες των δύο πλεούμενων αυτών, συμπεριλαμβανομένων 196 γυναικών και 40 ανηλίκων, με την υποστήριξη πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των Λιμενικών Σωμάτων της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Το Λιμενικό Σώμα της Σουηδίας συμμετέχει στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί από τον FRONTEX, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Μετά τη διάσωση, το ένα από τα ξύλινα πλεούμενα βυθίστηκε και το άλλο πυρπολήθηκε, ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Κρίστοφερ Μίλερ, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες πάνω στο Phoenix.

Παράλληλα, πολλές εκατοντάδες μετανάστες που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν σε πόλεις της νότιας Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), ως την περασμένη εβδομάδα, 224.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την έναρξη του 2015 -98.000 στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα- ενώ πάνω από 2.100 έχουν βρει τον θάνατο σε ναυάγια πλοίων που επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk