Δύο γυναίκες, μέλη μιας απαγορευμένης μαρξιστικής οργάνωσης, βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δυο γυναίκες άνοιξαν πυρ κατά αστυνομικών πριν διαφύγουν. Η μία εξ αυτών συνελήφθη λίγο αργότερα και κρατείται τραυματισμένη. Η γυναίκα κρυβόταν σε παρακείμενο κτίριο.

Μία δεύτερη ύποπτος κατάφερε να διαφύγει.

Η γυναίκα που συνελήφθη είναι η Χατιτσέ Ασίκ, μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μέτωπου (DHKP-C), το οποίο κατηγορείται για την επίθεση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως το DHKP-C ανέλαβε στον ιστότοπό του την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε πως «ο αγώνας θα συνεχισθεί έως ότου ο ιμπεριαλισμός και οι συνεργάτες του εγκαταλείψουν τη χώρα μας και κάθε εκατοστό του εδάφους μας απελευθερωθεί από τις αμερικανικές βάσεις».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή επικαλούμενο δικαστικές πηγές, η Ασίκ είχε περάσει τρία χρόνια στη φυλακή, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερη πριν από έναν μήνα, στις 8 Ιουλίου, εν αναμονή της απόφασης για βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ασίκ θεωρείτο ύποπτη για πιθανές βομβιστικές επιθέσεις. Μάλιστα, φωτογραφίες της είχαν δοθεί σε μονάδες δυνάμεων ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς κάποιοι ισχυρίζονταν ότι θα προσπαθούσε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι και όταν αστυνομικοί ζήτησαν από τις δύο γυναίκες να παραδοθούν, η μία από αυτές είπε: «Δεν θα παραδοθώ ποτέ σε εσάς. Ήρθαμε για να πάρουμε εκδίκηση για το Σουρούτς».

Στις 20 Ιουλίου, 32 ακτιβιστές σκοτώθηκαν στο Σουρούτς της νοτιοανατολικής Τουρκίας, σε μία επίθεση αυτοκτονίας από μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Κύμα επιθέσεων συγκλόνισε σήμερα, Δευτέρα, την Τουρκία.

Εκτός από την επίθεση στο προξενείο, μία ακόμα επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον αστυνομικού τμήματος στην άλλη πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η Άγκυρα κατηγορεί για την επίθεση κούρδους αντάρτες.

Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε όχημα γεμάτο εκρηκτικά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και επτά πολιτών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένας από τους δράστες σκοτώθηκε στη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης, ενώ δύο άλλοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως ο αστυνομικός ήταν μέλος της ομάδας των πυροτεχνουργών που εστάλη για να ερευνήσει την επίθεση.

Παράλληλα, τέσσερις τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από εκρηκτικά τοποθετημένα στην άκρη δρόμου στην νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού από τον περασμένο μήνα που ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.