Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι απαίτησε από το Πακιστάν να πατάξει τους Ταλιμπάν έπειτα από επίθεση με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους ανέλαβαν οι ισλαμιστές αντάρτες.

Το κύμα επιθέσεων ακολούθησε την αλλαγή ηγεσίας των Ταλιμπάν και αναλυτές εκτίμησαν πως διαγράφει τις όποιες ελπίδες υπήρχαν να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Άχταρ Μανσούρ, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι αντάρτες όχι μόνο δεν θα αποκλιμακώσουν τις ενέργειές τους αλλά αντιθέτως θα τις εντείνουν.

Ο Γάνι, ο οποίος είχε δηλώσει όταν αναλάμβανε την εξουσία ότι ήταν προτεραιότητά του η βελτίωση των διμερών σχέσεων με το Πακιστάν διότι αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία, απαίτησε από το Ισλαμαμπάντ να αναλάβει δράση για να καταστραφούν τα εργαστήρια κατασκευής βομβών και τα στρατόπεδα εκπαίδευσης βομβιστών-καμικάζι στο έδαφός του.

«Ελπίζαμε ότι θα ερχόταν η ειρήνη, αλλά κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον μας από το έδαφος του Πακιστάν· αυτό πράγματι επιδεικνύει ξεκάθαρη εχθρότητα εναντίον μιας γειτονικής χώρας» από την πακιστανική πλευρά, υποστήριξε ο Αφγανός πρόεδρος.

Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν στη σημερινή επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι σε μια περιοχή γεμάτη κόσμο κοντά σε σημείο ελέγχου του αεροδρομίου.

Μια γυναίκα και ένα παιδί είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, λέγοντας ότι στόχος ήταν «ξένες δυνάμεις» και διαψεύδοντας ότι σκοτώθηκαν Αφγανοί άμαχοι.

Σύμφωνα με αξιωματικό των αφγανικών υπηρεσιών ασφαλείας η επίθεση φαίνεται ότι είχε στόχο δύο θωρακισμένα οχήματα, αν και δεν κατέστη σαφές σε ποιον ανήκαν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ είπε ότι στα δύο οχήματα που ήταν ο στόχος της επίθεσης επέβαιναν ξένοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν.

Η αυστηρά φρουρούμενη αφγανική πρωτεύουσα είχε κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση συναγερμού από την Παρασκευή, όταν επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 51 αμάχους και στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα σε ένα 24ωρο, ένα από τα πιο πολύνεκρα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Πακιστάν διαψεύδει ότι παρέχει υποστήριξη στους Ταλιμπάν. Οι δηλώσεις του Γάνι αντανακλούν την αύξηση των πιέσεων που δέχεται να αντιμετωπίσει την εξέγερση που έχει ήδη στοιχίσει χιλιάδες ζωές φέτος.

«Η σχέση μας με το Πακιστάν βασίζεται στα εθνικά μας συμφέροντα, και επιπλέον στην ασφάλεια του λαού μας. Εάν ο λαός μας συνεχίζει να δολοφονείται, οι σχέσεις μας δεν θα έχουν πλέον νόημα, ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό», τόνισε ο Γάνι, χωρίς πάντως να κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, εάν αυτό συμβάλει να σταματήσει η βία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε σήμερα με τον Γάνι σχετικά με τις επιθέσεις και την ένταση στις σχέσεις Καμπούλ-Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων συζήτησαν για την ανάγκη να συνεχίσουν Αφγανιστάν και Πακιστάν, «να εργάζονται ώστε να εξαλειφθούν τα ασφαλή καταφύγια» των Ταλιμπάν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρμπι.

«Κανένας δεν είπε πως θα είναι εύκολο» κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.