Ο υποψήφιος των περονιστών Ντανιέλ Σιόλι ήταν ο νικητής των προκριματικών προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Αργεντινή και οι οποίες αποτέλεσαν και μια δημοσκόπηση για τα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ζεύγος Κίρσνερ.

Για την ιστορία ο περονισμός με την μορφή του «Κιρσνερισμού» ξεκίνησε στην Αργεντινή το 2003, όταν ο Νέστορ Κίρνσερ εξελέγη πρόεδρος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2007, το έργο του ανέλαβε να συνεχίσει η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες, η οποία επανεξελέγη το 2011 με το συντριπτικό 54,11%. Ο ίδιος ο Κίρνσερ πέθανε ξαφνικά το 2010.

Η Φερνάντες δεν είχε δικαίωμα τρίτης συνεχόμενης θητείας και έτσι ο επίσημος υποψήφιος των περονιστών είναι ο νυν κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αίρες, Ντανιέλ Σιόλι.

Οι προκριματικές εκλογές γίνονται προκειμένου οι ψηφοφόροι να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματός τους, χωρίς να τους εμποδίζει κανείς να ψηφίσουν και τον υποψήφιο άλλου κόμματος.

Στην περίπτωση των περονιστών υπήρχε μόνο μία υποψηφιότητα, ενώ στους συνδυασμούς που κατέβασαν σχεδόν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης υπήρχαν 2 ή και 3 διαφορετικοί υποψήφιοι.

Με καταμετρημένο το 63%, ο Σιόλι συγκέντρωσε το 37% των ψήφων. Ο κύριος αντίπαλός του, ο ο δεξιός τέως κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Μαουρίσιο Μάκρι (φωτ. κάτω), έλαβε το 25,1%. Ωστόσο, στη συμμαχία Cambiemos, αθροίζονται και τα ποσοστά που έλαβαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Έτσι το συνολικό ποσοστό της συμμαχίας που επιδιώκει να βάλει τέλος στην 12ετία των Κίρνσερ κινείται στο 31,5%, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την προεδρική μάχη του Οκτωβρίου.

Στην τρίτη θέση με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό (21%) ο αντάρτης περονιστής, Σέρχιο Μάσα, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο απέναντι στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Μάσα είχε προτείνει στον Μάκρι την κοινή κάθοδο στις εκλογές, ως μόνο τρόπο για να μπει τέλος στην πολιτική κυριαρχία των περονιστών, ωστόσο, ο Μάκρι δεν είχε δεχθεί να συμμαχήσει μαζί του.

Οι ψήφοι του ενδεχομένως να κρίνουν την προεδρική εκλογή του Οκτωβρίου, η οποία όπως τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα των προκριματικών θα χρειαστεί και δεύτερο γύρο.

Αυτό που ο Σιόλι επιθυμούσε ήταν ένα ποσοστό τουλάχιστον 40%, το οποίο θα του έδινε «αέρα» νίκης εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Με βάση το Σύνταγμα της Αργεντινής, ο δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές δεν είναι απαραίτητος, αν το πρώτος συγκεντρώσει 45% ή τουλάχιστον 40% και η διαφορά του από τον δεύτερο είναι της τάξης του 10%.

Αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται, καθώς η διαφορά που χωρίζει τα δύο στρατόπεδα (περονιστές-Cambiemos) κινείται πλέον στα όρια του 5%.

Ο Σιόλι θέλει να γίνει ο συνεχιστής του έργου των Κίρνσερ και προβάλλει τα επιτεύγματα των τελευταίων 12 χρόνων (έστω και αν αρκετές φορές κράτησε αποστάσεις), χωρίς όμως να αποκλείει αλλαγές, εκεί όπου υπάρχουν αδυναμίες, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Μάκρι, ο οποίος ποντάρει στην ψήφο της μεσαίας τάξης, ζητά από τους πολίτες να του δώσουν εντολή αλλαγής, ώστε η Αργεντινή να γίνει μια χώρα περισσότερο «φιλική» με την διεθνή κοινότητα.

Προκειμένου να προσελκύσει και τις ψήφους των λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά στηρίζουν τους περονιστές, υπόσχεται να διατηρήσει αρκετές από τις πολιτικές των τελευταίων 12 χρόνων, όπως το περίφημο επίδομα που δίνεται στις οικογένειες για κάθε ανήλικο τέκνο.