Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα οι έρευνες για την ανίχνευση πετρελαιοπιθανών δομών στην περιοχή παραχώρησης των Ιωαννίνων από την εταιρεία «Energean Oil & Gas».
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί αεροβαρυτική έρευνα υψηλής ανάλυσης (Airborne Gravity Gradiometry), μέσω της οποίας θα αποκτηθούν αερομαγνητικά δεδομένα και θα αποτυπωθεί με υψηλή ευκρίνεια το ανάγλυφο του εδάφους. Στόχος είναι να εντοπισθούν πιθανές περιοχές ενδιαφέροντος για έρευνα υδρογονανθράκων, ενόψει της διενέργειας σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων (2D), οι οποίες προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.
Για την έρευνα, θα χρησιμοποιηθεί ειδικό αεροσκάφος της καναδικής εταιρείας CGG το οποίο θα καλύψει με πτήσεις περί τα 10.000 χιλιόμετρα, το οποίο θα πραγματοποιεί πτήσεις:
  • Σε ύψος 300 ποδών πάνω από μη κατοικούμενες περιοχές ή περιοχές με μεμονωμένα κτίσματα.
  • Σε ύψος 500 ποδών πάνω από κατοικημένες περιοχές.
  • Σε ύψος 1.500 ποδών πάνω από τις πόλεις των Ιωαννίνων και της Ηγουμενίτσας.
Σχετικά με την πραγματοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε: «Μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πρίνο, οι οποίες ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά, η Energean Oil & Gas προχωρεί στη νέα φάση του ερευνητικού της προγράμματος στα Ιωάννινα. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό και το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Κατακόλου. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το επιχειρείν και τη χώρα γενικότερα, η εταιρεία μας παραμένει προσηλωμένη στην ερευνητική δραστηριότητα και στο μεγάλο στόχο της ανάπτυξης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών και της απασχόλησης, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό προς την κείμενη νομοθεσία και το περιβάλλον».
Οι αεροβαρυτικές έρευνες διενεργούνται στο πλαίσιο του επταετούς ερευνητικού προγράμματος της Energean Oil & Gas, το οποίο έχει εγκριθεί από το ελληνικό Δημόσιο για την περιοχή της παραχώρησης των Ιωαννίνων και θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις εβδομάδες.