Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο γνωστό Σύμπαν, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13.2 δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη.

Η ανακάλυψη και τα δεδομένα

Ο γαλαξίας EGSY8p7 ανακαλύφθηκε από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Keck στη Χαβάη από ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο ‘Αντι Ζίτριν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Με δεδομένο ότι το Σύμπαν έχει ηλικία γύρω στα 13.8 δισεκατομμύρια έτη, ο εν λόγω γαλαξίας εντοπίσθηκε όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 600 εκατ. ετών. Ο προηγούμενος αρχαιότερος γαλαξίας που γνωρίζαμε είναι ο EGS-zs8-1 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13.1 δισ. ετών.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13.8 δισ. έτη και η πρώτη περίοδος της ύπαρξής του έχει ονομαστεί «κοσμικός Μεσαίωνας» επειδή ήταν ένας σκοτεινός κρύος κόσμος. Χρειάστηκαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έτη μέχρι οι χημικές και άλλες κοσμικές διεργασίες στο βρεφικό Σύμπαν να οδηγήσουν στη γέννηση των πρώτων άστρων και στον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών. Οσο αρχαιότερες κοσμικές δομές ανακαλύπτουν οι επιστήμονες τόσο περισσότερο φωτίζεται η εξέλιξη του Σύμπαντος. Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Στο γράφημα απεικονίζεται η εξέλιξη του Σύμπαντος από τη γέννηση του πριν από 13.8 δισ. έτη η οποία ακολουθήθηκε από τον κοσμικό Μεσαίωνα όπου δεν υπήρχε καμία κοσμική δραστηριότητα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων άστρων και των πρώτων γαλαξιών με τον EGSY8p7 να είναι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα ο πρώτος εξ αυτών.