Εντοπίστηκαν πέντε μορφές καρκίνου του προστάτη

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν πέντε διακριτούς τύπους καρκίνου του προστάτη, οι οποίοι συνοδεύονται από ξεχωριστή γενετική «υπογραφή».

Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν πέντε διακριτούς τύπους καρκίνου του προστάτη, οι οποίοι συνοδεύονται από ξεχωριστή γενετική «υπογραφή».

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου του Αντενμπρουκ στο Κέιμπριτζ συνεργάστηκε με τον καθηγητή Μάλκομ Μέισον του οργανισμού έρευνας γύρω από τον καρκίνο Cancer Research UK και συνέκρινε 250 δείγματα καρκίνου του προστάτη που είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά με την επακόλουθη πρόοδο της υγείας των ασθενών. Έτσι οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιους τύπους καρκίνου που έχουν περισσότερες πιθανότητες να επανεμφανιστούν.

Ελπιδοφόρα ευρήματα

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψουν οι γιατροί ποιοι ασθενείς έχουν επιθετικούς καρκίνους που χρειάζονται επείγουσα και εντατική θεραπεία. Αλλά τώρα με τη νέα κατηγοριοποίηση του καρκίνου του προστάτη, οι επιστήμονες ελπίζουν στο μάλλον να μπορέσουν να παρέχουν καλύτερα εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα.

«Κάποιοι από τους τύπους αυτούς αναπτύσσονται αργά και προκαλούν ελάχιστα προβλήματα, ενώ άλλοι αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πολύ επιθετικά» σχολιάζει ο δρ Μέισον.

Ο ερευνητής Άλασταϊρ Λαμπ προσθέτει ότι ενδεχομένως να είναι εφικτός ο συνδυασμός των γενετικών πληροφοριών που προκύπτουν από τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό των ασθενών υψηλού κινδύνου.

«Τα νέα αυτά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά, βάσει των χαρακτηριστικών του όγκου του. Επόμενο βήμα είναι η επαλήθευση των αποτελεσμάτων μέσα από μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες, με σκοπό να εντρυφήσουμε στα μοριακά ‘συστατικά’ κάθε ξεχωριστού τύπου του καρκίνου του προστάτη. Βέβαια, θα πρέπει να απαντήσουμε σε πολλά ερωτήματα, περιλαμβανομένου και του κατά πόσο αυτό θα βοηθήσει σε καθημερινό κλινικό επίπεδο» αναφέρει ο ίδιος.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk