Οι αμερικανικές εταιρείες Intel και Micron, παρουσίασαν ένα νέο τσιπ μνήμης, με την ονομασία 3D XPoint, το οποίο διαθέτει ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες και υπόσχεται μια επανάσταση στην αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων σε υπολογιστές και άλλες συσκευές. Η νέα τεχνολογία χαρακτηρίζεται «πραγματικό ορόσημο» και η πρώτη σημαντική βελτίωση κατά την τελευταία 25ετία, όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων. Η νέα μνήμη επιτρέπει την αποθήκευση δεκαπλάσιων δεδομένων και είναι έως 1.000 ταχύτερη σε σχέση με τις υπάρχουσες μνήμες flash (NAND),που χρησιμοποιούνται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών και στις κάρτες μνήμης.


Σε έναν χρόνο

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα πρώτα προϊόντα με τη νέα τεχνολογία 3D XPoint θα κυκλοφορήσουν το 2016, με τιμή άγνωστη προς το παρόν. Η Intel έχει ήδη φροντίσει να κάνει το σχετικό μάρκετινγκ, διαφημίζοντάς την ως την πρώτη νέα κατηγορία μνήμης μετά το 1989.

Η νέα μνήμη δεν είναι δεδομένο ότι θα αντικαταστήσει τις μνήμες φλας και RAM, αλλά πιθανότερα θα δουλέψει στο πλευρό τους, επιτρέποντας στον επεξεργαστή της συσκευής να έχει ταχύτερη πρόσβαση σε περισσότερα δεδομένα.

Η καινούργια τεχνολογία, πέρα από τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, θα ανοίξει νέες δυνατότητες σε οποιοδήποτε πεδίο υπάρχει ανάγκη για αποθήκευση και επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων (big data), όπως στην ιατρική, στη βιολογία-γενετική, στη φυσική, στη μετεωρολογία κ.α. Επίσης αναμένεται να αξιοποιηθεί στις υπηρεσίες υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing) με τις εξίσου μεγάλες απαιτήσεις, αλλά και στα βιντεοπαιχνίδια, που συχνά «κολλάνε» λόγω έλλειψης επαρκούς μνήμης στα μηχανήματα.

Newsroom ΔΟΛ