• Αναζήτηση
 • Ο ύπνος ενισχύει τη μνήμη

  Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian». Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ υποστηρίζουν ότι ο ύπνος καθιστά τις αναμνήσεις «προσπελάσιμες», ενώ ενισχύει την ανθρώπινη ικανότητα ανάκλησής τους.

  Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian».

  Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ υποστηρίζουν ότι ο ύπνος καθιστά τις αναμνήσεις «προσπελάσιμες», ενώ ενισχύει την ανθρώπινη ικανότητα ανάκλησής τους.

  Εθελοντές που συμμετείχαν σε σχετικό πείραμα κλήθηκαν να ανακαλέσουν συγκεκριμένες λέξεις που είχαν ακούσει είτε πριν από τον βραδινό τους ύπνο, είτε έπειτα από 12 ώρες χωρίς καθόλου ύπνο. Εκείνοι που είχαν κοιμηθεί θυμήθηκαν πολύ ευκολότερα τις λέξεις σε σχέση με τους άλλους που είχαν μείνει άυπνοι.

  Αρχειοθετώντας τις αναμνήσεις…

  Ο δρ Νίκολας Ντάμεϊ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Έξετερ, είπε: «Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές μας να θυμηθούμε ξεχασμένες πληροφορίες. Το γεγονός ότι η μνήμη ενισχύεται μετά τον ύπνο ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάποιες αναμνήσεις ανακαλούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι, στη διάρκεια του ύπνου μας, αξιολογούμε πληροφορίες που κρίνουμε ως σημαντικές».

  Ο Ντάμεϊ τονίζει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διακριβωθεί η λειτουργία αυτή, αλλά εκτιμά ότι η ενίσχυση της μνήμης προέρχεται από τον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκληση αναμνήσεων. Στη διάρκεια του ύπνου, οι πρόσφατα καταγεγραμμένες πληροφορίες «ξεκλειδώνονται» και αναπαράγονται στο τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο ενεπλάκη αρχικά στην καταγραφή τους.

  Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Cortex».

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk