Το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν αύριο Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος στελέχη της κεντρικής τράπεζας με τα αρμόδια κλιμάκια των ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ και ESM.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επιδιώκει την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών, ώστε ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και η κάλυψη τους να έχουν γίνει πριν από το τέλος του 2015.

Ο κ. Στουρνάρας τάσσεται κατηγορηματικά κατά της εμπλοκής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέση που πλέον υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες, αλλά και ανώτατα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εξυγίανσης (SSM).

Στη βάση αυτή επιδιώκει οι αυξήσεις κεφαλαίου να ολοκληρωθούν πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπότε θα ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά η Κοινοτική Οδηγία για το «bail in».

Η πρώτη φάση του προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και κατά πληροφορίες θα ξεκινήσει στις 10 Αυγούστου για να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά το AQR θα διερευνηθεί το πόσο έχουν αυξηθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα αποτιμηθεί η αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση του AQR θα ακολουθήσει η άσκηση προσομοίωσης (stress test) που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 25 Οκτωβρίου. Για την ολοκλήρωση του τεστ αντοχής θα πρέπει να έχει υπάρξει μεταξύ των θεσμών συμφωνία για το μακροοικονομικό σενάριο της περιόδου 2015-2018.

Η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει αποστάσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο θέμα της προκαταβολής των 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ζητούν τη χορήγηση προκαταβολής -όπως έγινε το 2012- καθώς κάτι τέτοιο θα βελτίωνε σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητάς τους.

Κατά πληροφορίες η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει στην Τράπεζα της Ελλάδος πως αυτό δεν είναι εφικτό και πως τα ομόλογα του ESM για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών ύψους 25 δισ. ευρώ θα δοθούν όλα μαζί και αφού έχουν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.