Μια πρωτότυπη συναυλία με τίτλο «Δενδροφωνία-Παίζοντας τα μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης» θα παρουσιαστεί στην Τσαγκαράδα Πηλίου την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 20.30 από το κουαρτέτο Εγχόρδων Fauves, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου. Ο χιλίων ετών πλάτανος της πλατείας της Αγίας Παρασκευής, στην οποία θα γίνει η συναυλία, είναι ένα από τα πέντε μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης, που έχουν επιλεγεί για την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερης ιδέας, που συνδέει με μοναδικό τρόπο τη φύση με τη μουσική. Τα υπόλοιπα τέσσερα δέντρα είναι τα εξής η Φλαμουριά του Heedee στη Γερμανία, η Sequoia του San Ildefonso στην Ισπανία, το Kυπαρίσσι του Plestin-les-Grθves της Γαλλίας και η Ελιά της Fara in Sabina της Ιταλίας.

Ο συνθέτης Carmine Emanuele Cella, του οποίου τα έργα θα ερμηνευτούν και θα «συνδιαλαγούν» με τους ήχους που θα παραγάγουν τα παραπάνω δέντρα, αναφέρει τα εξής: «Πρόκειται για μία μοναδική και ανεπανάληπτη μουσική. Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως η μουσική μπορεί να παιχτεί παντού και πάντα. Για να ακούσεις μία συμφωνία του Μπετόβεν το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις τον υπολογιστή και να μπεις στο youtube. Ο ήχος ενός δάσους μπορεί να ακουστεί από το ραδιόφωνο ενός σούπερ μάρκετ. Στις μέρες μας, πλέον, δεν υπάρχει λόγος να πάει κανείς στο θέατρο για να δει μία παράσταση. Μπορεί να την βρει στο ίντερνετ.»
«Μια τέτοια κατάσταση έχει, βέβαια, και τις συνέπειές της. Η ακρόασή μας έχει σχεδόν ολοκληρωτικά παραμορφωθεί, γιατί δεν προέρχεται από μία φυσική πηγή ήχου και, επομένως δεν υπάρχει η ανάγκη να βρισκόμαστε στο μέρος όπου βρίσκεται η αρχική αυτή πηγή. Το να πιστεύουμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε οτιδήποτε, πάντα και παντού είναι μία σύγχρονη παρεξήγηση. Είναι απλά αδύνατο. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο είναι σημαντικό να επιστρέψουμε σε μία αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η μουσική παίζεται εδώ και τώρα. Μια μουσική που δεν μπορεί να επαναληφθεί πουθενά αλλού εκτός από τον τόπο, στον οποίο δημιουργήθηκε. Μια μουσική που δεν μπορεί να παιχτεί άλλη στιγμή από αυτή, κατά την οποία δημιουργήθηκε. Μια μουσική που πρέπει να παιχτεί μία φορά, σε ένα μέρος. Μια μοναδική, ανεπανάληπτη μουσική».
«Η Ευρώπη έχει έναν μοναδικό φυσικό θησαυρό: τα μνημειώδη δέντρα. Είναι οι αρχαίοι μάρτυρες αιώνων ιστορίας ενός τόπου και των ανθρώπων του και ένα από τα πιο συναρπαστικά φαινόμενα της φύσης: ακίνητα και ταυτόχρονα κινούμενα, μοναδικά στο μέρος που στέκονται, σιωπηλά και ταυτόχρονα ομιλητικά. Όταν σκέφτεσαι αυτές τις ευγενικές παρουσίες, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσεις ότι, για να έχεις μία μοναδική μουσική, μπορείς να βάλεις ένα συγκεκριμένο δέντρο να παίζει ταυτόχρονα με τους μουσικούς ενός κουαρτέτου εγχόρδων. Φανταστείτε ένα κομμάτι γραμμένο για ένα κουαρτέτο εγχόρδων και πέντε μνημειώδη δέντρα, το καθένα από τα οποία βρίσκεται σε διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα: οι μουσικοί παίζουν τα μουσικά τους όργανα -τα οποία είναι επίσης φτιαγμένα από ξύλο που προέρχεται από δέντρα αιώνων- και αλληλεπιδρούν με την μουσική των δέντρων, η οποία παράγεται από συγκεκριμένα τεχνολογικά μέσα».
Και καταλήγει ο κ. Cella: «Κάθε δέντρο μπορεί να «παιχτεί» μέσω ενός ειδικού μικροφώνου και μίας συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία μπορεί να αντιληφθεί τις αποχρώσεις και τις ιδιαιτερότητές του. Κάθε ήχος που παράγεται από τα δέντρα μπορεί να μετασχηματιστεί και να συντεθεί μαζί με τους ήχους που παράγονται από τα έγχορδα όργανα. Έτσι θα μπορούσαμε να ακούσουμε τον ήχο του ξύλου, της αλήθειας και της πραγματικότητας, σε μία μελωδία που δημιουργεί μία γέφυρα ανάμεσα στην φύση και τον πολιτισμό. Θα μπορούσαμε να ακούσουμε ήχους πραγματικά μοναδικούς, στο δικό τους τόπο και στη δική τους χρονική στιγμή. Οι συνθέσεις που θα ερμηνεύσει το κουαρτέτο κατά τη διάρκεια αυτού του πρότζεκτ είναι πέντε διαφορετικά κομμάτια, το καθένα από τα οποία θα παιχτεί μία φορά, σε ένα συγκεκριμένο μέρος και μαζί με ένα συγκεκριμένο δέντρο. Δεν μπορούν να παιχτούν αλλού, αφού το επιλεγμένο δέντρο δεν μπορεί να μετακινηθεί. Δεν μπορούν να παιχτούν άλλη στιγμή, αφού ο ήχος του δέντρου αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Επιπλέον, μέσα από την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, είναι δυνατό να ακούσουμε τον ιδιαίτερο ήχο του κάθε δέντρου, το οποίο θα αλληλεπιδράσει με τους μουσικούς, σε μια μοναδική και ιδιαίτερη συνέχεια».
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ιταλός ποιητής και συγγραφέας Tiziano Fratus.

Ο συνθέτης και ερευνητής Carmine-Emanuele Cella βασίζει τις μελέτες και τα έργα του στη σχέση μεταξύ μαθηματικών και μουσικής. Αποφοίτησε από το Ωδείο G. Rossini του Pesaro στους τομείς πιάνο, ηλεκτρονική μουσική και σύνθεση και αργότερα έλαβε μάστερ στη σύνθεση στην Ακαδημία Santa Cecilia της Ρώμης, σπουδάζοντας με τον Azio Corghi. Εκτός από σύνθεση, σπούδασε επίσης φιλοσοφία και μαθηματικά.
To Κουαρτέτο Εγχόρδων Fauves έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ με διεθνή αναγνώριση και έχει δώσει συναυλίες σε μουσικούς θεσμούς, όπως οι: Ravenna Festival, Festival dei Due Mondi International String Quartet Festival «Paolo Borciani», International Music Festival Viana do Castelo, Festival Piceno, Associazione Musicale Angelo Mariani, Hannover Chamber Festival «Think Big», Fondazione Musica Insieme Bologna, Verdi Festival Parma, Dino Ciani Piano Festival, Amici della Musica Palermo – Politeama Theater, Imola Summer Piano Festival (με τον Antonello Farulli) και Festival «Sesto Rocchi», Holdenstedter Schlosswochen Uelzen, Johannes Brahms Kammermusik Festival Hannover, «Concerti del Quirinale», που μεταδόθηκε ζωντανά από το Radio3, παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Εκτός από την παραπάνω εκδήλωση, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που ξεκινάει στις 24 Ιουλίου, περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 24.7 : Matinie. Ρεσιτάλ πιάνου της Ζωής Σαμσαρέλου (έργα Rameau, Grieg,, Graef, Χατζιδάκι κ.ά.)
Τσαγκαράδα, Ξενοδοχείο «Ο Χαμένος Μονόκερως», ώρα 13.00

Σάββατο 25.7 : «Ελάτε να θυμηθούμε τη μαγική γλώσσα των παραμυθιών».
Βραδιά αφήγησης από την Κυριακή Δούδη
Ζαγορά, Αρχοντικό Γκαγιάννης, ώρα 20.30

Κυριακή 26.7: Ρεσιτάλ πιάνου της Ζωής Σαμσαρέλου στη μνήμη του πιανίστα και
παιδαγωγού Marian Migdal (έργα Rameau, Grieg,, Graef, Χατζιδάκι κ.ά)
Ζαγορά, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 20.30

Τρίτη 28.7 : Συναυλία του Συνόλου εγχόρδων «Ροτόντα» (καλλιτεχνική διεύθυνση Irina Dragneva)
Κισσός, Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας ώρα 20.30

Τετάρτη 29.7 : Συναυλία του Συνόλου εγχόρδων «Ροτόντα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της καθηγήτριας Irina Dragneva
Ζαγορά, Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ώρα 20.30

Πέμπτη 30.7: «Παίζοντας τα μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης», Κουαρτέτο «Fauves» (Ιταλία)
Τσαγκαράδα, πλατεία Αγίας Παρασκευής, ώρα 20.30
Συνεργασία Πολυρρυθμίας-Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου

Παρασκευή 31.7 :
Α. Συναυλία-matinie με το Κουαρτέτο «Fauves» (Ιταλία)
Με κουαρτέτα του J. Haydn και του άγνωστου ιταλού συνθέτη του 18ου αιώνα Giovanni Battista Cirri, τα έργα του οποίου ερμηνεύονται κατ’ αποκλειστικότητα από το κουαρτέτο Fauves,
Ζαγορά, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 12.30
Β. Τελική συναυλία με καθηγητές και μαθητές των σεμιναρίων
Συμμετέχει το «Pelion Festival Violoncello Ensemble»
Ζαγορά, 1ο Δημοτικό Σχολείο, ώρα 20.30
Πληροφορίες
Συναυλία «Δενδροφωνία-Παίζοντας τα μνημειώδη δέντρα της Ευρώπης»

Πλατεία Αγίας Παρασκευής, Τσαγκαράδα Πηλίου
Ώρα 20.30
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6948881909 και στην ιστοσελίδα www.pelionfestival.gr